• Turkhane Logo

Kadınlara yer yok: Taliban, iki gün içinde yeni hükümeti açıklayabilir

Afganistan'da 20 yıl sonra yönetimi yeniden ele geçiren Taliban'ın sözcüsü Şer Muhammed Abbas Stanikzai, yeni hükümeti 2 gün içinde açıklayabileceklerini söyledi.

15:41 01 Eylül 2021 Çarşamba
Kadınlara yer yok: Taliban, iki gün içinde yeni hükümeti açıklayabilir
Afganistan'da 20 yıl sonra yönetimi yeniden ele geçiren Taliban'ın sözcüsü Şer Muhammed Abbas Stanikzai, yeni hükümeti 2 gün içinde açıklayabileceklerini söyledi.



Talibanın Katarın başkenti Dohadaki sözcüsü Stanikzai, kapsayıcı bir hükümet kuracaklarını belirtti.

Stanikzai kadınların da yeni yönetimde olacaklarını ancak hükümette kadın bakan olmayacağını açıkladı.


BBC Peştu Servisine konuşan Taliban sözcüsü, ABDnin desteklediği eski hükümette görev yapan kadınlara da yeni yönetimde yer verilmeyeceğini söyledi.

Taliban liderleri, daha önce yaptığı açıklamalarda Şeriat kurallarına uydukları takdirde kadın haklarına saygılı olacaklarını belirtmişlerdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ise Afganistanda kapsayıcı ve kadınların tam-eşit şekilde katıldığı yeni bir hükümet kurulması için Talibanla müzakere çağrısı yapmıştı.

Öte yandan Afganistandan vatandaşlarının tahliyesi için çalışmalarını sürdüren İngiltere, geride kalan bazı İngiliz vatandaşları ile Afganların ülkeden çıkarılması için güvenli bir koridor sağlanması amacıyla Talibanla görüşmeler yürütüyor.

İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada, Talibandan üst düzey isimlerle görüşmelerin Dohada devam ettiği belirtildi.

Taliban, yabancı vatandaşların tahliyesi için son tarih olarak belirlediği 31 Ağustostan sonra da bazı çıkışlara izin verebileceği sinyalini vermişti.

Talibanın 15 Ağustosta Afganistanın başkenti Kabili ele geçirmesinin ardından 31 Ağustostan önce yabancı ülke vatandaşlarının Afganistandan çıkarılması için ABD öncülüğünde büyük bir tahliye operasyonu başlatılmıştı.

Afganistandaki son ABD askerleri de dün Kabil Havalimanından ayrıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, uluslararası tahliye operasyonlarının olağanüstü başarılı olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı, 31 Ağustostan önce ülkeden 123 bine yakın yabancı ülke vatandaşı ile onlarla çalışan Afganın tahliye edildiğini açıkladı.

Afganistanda insani durumun ise giderek kötüleştiği uyarıları yapılıyor.

Ülkede on binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği önümüzdeki aylarda siyasi çalkantıların da etkisiyle 500 bin daha fazla insanın çeşitli yollarla ülkeden kaçmasını beklediklerini duyurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkedeki krizin insani bir felakete dönüşebileceğini açıklamıştı.
 

Son güncelleme: 15:41 01.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı