• Turkhane Logo

Kabil Havaalanı'nda kaos! ABD askerleri havaya ateş açtı, izdihamda 5 sivil öldü

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da, sivillerin kaçmaya çalıştığı Kabil Havaalanı kaosa sahne oluyor. ABD askerleri Afgan sivilleri engellemek için havaya ateş açtı.

11:04 16 Ağustos 2021 Pazartesi
Kabil Havaalanı'nda kaos! ABD askerleri havaya ateş açtı, izdihamda 5 sivil öldü
Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da, sivillerin kaçmaya çalıştığı Kabil Havaalanı kaosa sahne oluyor. ABD askerleri Afgan sivilleri engellemek için havaya ateş açtı.


ABDnin 20 yıllık işgaline apar topar son verme kararının ardından Talibanın yönetimi ele geçirdiği Afganistanda, kaçmak isteyen binlerce sivil Kabildeki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanına sıkışmış durumda.

Havalimanından sadece askeri uçakların kalkışına izin verildiği belirtilirken, bazı Afgan siviller olası Taliban misillemesinin korkusuyla piste çıkarak uçaklara binmeye çalıştı. Şu an için havalimanının güvenliğini sağlayan ABD askerleri ise bu sabah sivilleri durdurmak için havaya ateş açtı.
  Desperate situation unfolding at #Kabul airport this morning. pic.twitter.com/JlAWtTHPBy — Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021

Reutersa konuşan bir ABDli yetkili havaya ateş açıldığını doğrulayarak Kalabalık kontrolden çıkmıştı. Sadece kaosu engellemek için ateş açıldı diyerek kendilerini savunmaya çalıştı. Bir diğer yetkili de, Amerikan güçleri Afganların askeri uçaklara binmesini engellemek için havaya ateş açmak zorunda kaldı dedi. 
  #Kabul: Another video emerges from this morning outside Kabul airport. Gunfire can be heard too. pic.twitter.com/elTB2mlpQ1 — Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021
EN AZ BEŞ KİŞİ ÖLDÜ

Görgü tanıkları, gerilim sırasında en az beş kişinin öldüğünü söylerken, bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı. Ölümlerin inanların birbirini ezmesi sebebiyle mi yaşandığı, yoksa açılan ateşten mi kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

Türkiyenin de ABD ile NATO birliklerinin çekilmesi sonrası güvenliğini sağlamaya ve işletmeye talip olduğu Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanında, Talibanın dün başkente girmesinden bu yana kaos yaşanıyor.
  The sheer helplessness at Kabul airport. It’s heartbreaking! #KabulHasFallen pic.twitter.com/brA3WRdPp8 — Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021
Çoğu Batılı ülkenin diplomatları ve Afgan elçilik çalışanları da buradan tahliye ediliyor.

Ancak kendi imkânlarıyla Talibandan kaçmak isteyen Afganların da ülkeden çıkış için tek seçeneği burası.
  #Breaking: At least three people have been killed by gunfire at Kabul airport.

Heavy gunfight going on. pic.twitter.com/yxfVnwbMFn — Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021
Reuters ajansı, Kabilde havalimanına giden yoldaki trafik sıkışıklığını böyle görüntüledi.

/

TALİBAN HAVALİMANININ GİRİŞİNE KONUŞLANDI

Havalimanının girişinde ise Taliban militanları bulunuyor.



Taliban dün, ülkeden gitmek isteyenlerin engellenmeyeceğini açıklasa da sivillere ülkelerinde kalma çağrısında bulunmuştu. Bir Taliban yetkilisi bu sabah Reutersa yaptığı açıklamadaysa, havalimanında ülkeyi terk etme yolunu bulamayan herkesin kalma kararı vermesi halinde evlerine dönmelerine izin verileceğini, sivillere zarar verilmeyeceğini söyledi.

Son güncelleme: 11:04 16.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı