• Turkhane Logo

JP Morgan: Fed her toplantıda faiz artıracak

New York merkezli yatırım bankası JP Morgan Chase, ABD Merkez Bankası'nın bu yıl 9 kez faiz artırımına gideceği öngörüsünde bulundu.

10:57 20 Şubat 2022 Pazar
JP Morgan: Fed her toplantıda faiz artıracak
New York merkezli yatırım bankası JP Morgan Chase, ABD Merkez Bankası'nın bu yıl 9 kez faiz artırımına gideceği öngörüsünde bulundu.


ABD Merkez Bankasının (Fed), mart ayından itibaren faiz artırımına başlaması beklenirken, yükselen enflasyonla birlikte öngörüler de güncellenmeye başlandı. JPMorgan Chase & Co. ekonomistleri ise el yükseltti. 

Banka ekonomistleri, Fed’in enflasyonu düşürmek amacıyla art arda dokuz toplantı boyunca faiz oranlarını 25 baz puan artırmasının muhtemel olduğunu söyledi. Banka, ABD enflasyonunun ocak ayında 1982den bu yana en büyük sıçramasının ardından, daha hızlı parasal sıkılaştırma ihtimalini artan oranda satın alan Wall Street bankaları arasına katıldı. Daha önce 2022 için beş artış beklediğini belirten Goldman Sachs da, tahminini yediye çıkardı.


BÜYÜK BİR SÜRPRİZ

Başekonomist Bruce Kasman liderliğindeki JPMorgan ekonomi ekibi geçtikleri bir araştırma notunda, Fedin politika faizini, önümüzdeki dokuz toplantının her birinde 25 baz puan artırarak gelecek yılın başlarında nötr bir seviyeye taşımasını bekliyoruz dedi. Bloomberghtnin aktardığına göre; ocak ayı verileriyle ilgili yukarı yönlü büyük bir sürpriz ifadesini kullanan ekonomistler, “Bundan sonrası için son çeyreğin rekora yakın hızında bir yavaşlama görmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon konusuna da değinen ekonomistler “enerji sektöründeki mevcut fiyat baskıları azalsa dahi güçlü büyüme, maliyet baskıları ve özel sektör davranışları arasında birbirlerini besleyen bir döngünün kök salarak devam edebileceğini” belirttiler.

“ Merkez Bankaları’nın daha yavaş bir büyümenin yaratılması gerektiğine dair karar değişikliği ve kabulü ve bu durumun küresel finansal koşullara etkisi şu anda diğer yönlerden sağlıklı olan küresel zemine karşı en büyük tehdit olarak öne çıkıyor” ifadelerinin kullanıldığı rapor Cuma günü konuşan Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın kayda değer politika değişikliği üzerine yorumlarıyla devam ediyor.

Chicagı Booth School of Business’ın ev sahipliğinde New York’ta düzenlenen bir konferansta konuşan Evan son 40 yılın en yüksek enflasyonuna atıfta bulunarak, “Para politikasının mevcut duruşu yanlış temelli ve önemli ayarlamalar gerektiriyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Son güncelleme: 10:57 20.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı