• Turkhane Logo

Johnson Kiev'de: 'Savaşın denklemini değiştirebilecek askeri eğitim programı önerdim'

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek amacıyla başkent Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulundu. İngiltere Başbakanı, görüşme sonrası yaptığı açıklamayla dikkatleri üzerine çekti.

14:15 18 Haziran 2022 Cumartesi
Johnson Kiev'de: 'Savaşın denklemini değiştirebilecek askeri eğitim programı önerdim'
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek amacıyla başkent Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulundu. İngiltere Başbakanı, görüşme sonrası yaptığı açıklamayla dikkatleri üzerine çekti.

Johnson, Ukrayna güçleri için, savaşın denklemini değiştirebileceğini söylediği bir askeri eğitim programı açıkladı.

BBC Türçenin haberine göre başbakanlıktan yapılan açıklamada, İngiltere önderliğindeki programın her 120 günde 10,000 askeri eğitme potansiyeline sahip olacağı belirtildi.
Johnsonı Kievde karşılayan Zelenskiy, onu ülkesinin büyük dostu olarak tanımladı.
Bu, Başbakan Johnsonın Şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana Ukraynaya yaptığı ikinci ziyaret oldu.
Sürpriz ziyaretin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Johnson, ziyaretinin İngilterenin Ukrayna halkının yanında olduğuna dair açık ve net bir mesaj vermeyi amaçladığını söyledi.

Johnson, Ukraynalı askerler ülkenizin egemenliğini savunmak için İngiltere füzelerini ateşlerken, aynı zamanda kanıksadığımız özgürlükleri de savunuyorlar. İşte bu nedenle Başkan Zelenskiye bu savaşın denklemini değiştirebilecek yeni ve büyük bir askeri eğitim programı önerdim dedi.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, programın İngiliz uzmanlığıyla Ukrayna ordusunu eğiteceği ve konuşlanmalarını hızlandırmalarına, güçlerini yeniden inşa etmelerine ve direnişlerini arttırmalarına olanak sağlayacağı kaydedildi.
Askerlerin cephede savaş kazanma becerilerinin yanı sıra temel tıbbi eğitim, siber güvenlik ve patlayıcılara karşı taktikler öğreneceği vurgulandı.
Hükümet, programa uluslararası ortakların da davet edileceğini ekledi.
Teklifin Zelenskiy tarafından kabul edilmesi halinde, Ukrayna dışında gerçekleştirilmesi beklenen eğitim operasyonunun boyutu hakkında görüşmeler yapılacağı ifade edildi.
Daha önceki Orbital Operasyonu kapsamında İngiltere 2015ten Rusyanın Ukraynayı işgaline kadar 22,000den fazla Ukraynalı personeli eğitmişti.
Başbakanlık açıklamasında, iki liderin ayrıca İngilterenin tahıl ablukasının sona erdirilmesinde nasıl önemli bir rol oynayabileceğini de görüştükleri belirtildi.

Johnson ziyaretini Ukrayna Cumhurbaşkanı ile çekilmiş bir fotoğrafını Twitter hesabından paylaşarak duyurdu; Sayın Başkan, Volodimir. Yeniden Kievde olmak çok güzel diye yazdı.
Zelenskiynin Telegram hesabından paylaşılan mesajda da Günlerdir süren bu savaş Büyük Britanyanın Ukraynaya verdiği desteğin sağlam ve kararlı olduğunu kanıtlamıştır. Ülkemizin büyük dostu Boris Johnsonı tekrar Kievde görmekten memnuniyet duyuyoruz denildi.
Başbakan Johnson, Doncasterda bir grup Muhafazakâr milletvekilinin düzenlediği bir konferansa katılacaktı; ancak Kieve gitmek üzere ziyaretini iptal etti.
Johnsonın ziyareti Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholzun da aralarında bulunduğu Avrupalı liderlerin Ukrayna ziyaretlerinin ardından gerçekleşti.
Bu ziyaretler sonrasında Avrupa Komisyonunun Ukraynaya ABye aday ülke statüsü verilmesi teklifini desteklemesi, Ukraynayı bloğa bir adım daha yaklaştırdı.

Son güncelleme: 14:15 18.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı