• Turkhane Logo

Japonya Başbakanı Kişida'ya sis bombalı saldırı, şüpheli gözaltında

Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun ülkenin güneydoğusundaki Wakayama eyaletini ziyaretinde sis bombalı saldırıya uğradı, şüpheli gözaltına alındı.

14:00 15 Nisan 2023 Cumartesi
Japonya Başbakanı Kişida'ya sis bombalı saldırı, şüpheli gözaltında
Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun ülkenin güneydoğusundaki Wakayama eyaletini ziyaretinde sis bombalı saldırıya uğradı, şüpheli gözaltına alındı.

Başbakan Kişida, yerel meclis ara seçim kampanyası için gittiği Wakayamada iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) adayının faaliyetine katıldı.

Evrenselde yer alan habere göre Kişida, LDP adayıyla, yerel saatle 11.30 sularında bölgede bulunan Saikazaki Balıkçı Limanı yakınlarında bir araya gelerek kampanya sürecini görüştü.
Japon Başbakanın, konuşma yapması öncesinde bulunduğu noktada patlama sesi duyuldu. Kişidanın olay yerinden yara almadan tahliye edildiği bildirildi.
Yerel medya, patlama sesinin, Kişidanın olduğu noktaya fırlatılan gümüş silindir boru benzeri, duman çıkaran bir çeşit sis bombasından kaynaklanmış olabileceği tahmininde bulundu.
Resmi Kyodo ajansına göre Kişida, olay yeri yakınındaki araçla Wakayama Eyalet Polisi Karargahına götürüldü.
Bir görgü tanığı, Başbakanın konuşmasını yapacağı noktaya doğru yönelirken kendisine bir şey fırlatıldığını ve 10 saniye içinde patlama sesinin duyulduğunu aktardı.
YARALANAN OLMADIDevlet Televizyonu NHKnin haberine göre olayda yaralanan olmadı.
Kolluk kuvvetleri, olay yerinde bulunan Hyogo eyaleti Kawanişi kentine kayıtlı 24 yaşındaki Kimura Ryujiyi olayla ilgili gözaltına aldı.
Üst düzey LDP yetkilisi, Kişida ile telefonda görüştüğünü ve Başbakanın kendisine, Bugün ve yarın kampanya planlandığı üzere yürütülecek. dediğini aktardı.
Yetkiliye göre, Kişida, görüşmede bir şeyin kendisine doğru fırlatıldığını gördüğünü ve patlama sesine kadar zaman olduğu için kaçabildiğini söyledi.
Ziyaret programını sürdüren Başbakan Kişida, Japan Railway Wakayama İstasyonu önünde konuşma yaptı.
Olayın seçim sürecine zarar vermemesi gerektiğini belirten Kişida, Sizinle hep beraberce, bu seçimi sürdürmek zorundayız. ifadesini kullandı.
Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, Tokyoda yaptığı açıklamada, Seçimler, demokrasinin temeli. Böyle bir zamanda böyle bir şiddet, son derece affedilemez. dedi.
Hava yoluyla Wakayama eyaletinden ayrıldığı kaydedilen Kişidanın, sonraki seçim konuşmasını Tokyonun doğusundaki Çiba eyaletinde yapacağı bildirildi.
Kişida, sosyal medya hesabı Twitterdan yayımladığı mesajda, Seçimler, ülkemizin demokrasisi için en önemli konu. Bu bilinçle, sokaklardaki konuşmalarımı sürdüreceğim. ifadelerini kullandı.
ESKİ JAPONYA BAŞBAKANI ABE ŞİNZO SUİKAST SONUCU ÖLMÜŞTÜKamu Politikaları Araştırma Konseyinin terörle mücadele uzmanı İtabaşi İsao, olaya ilişkin değerlendirmesinde, geçen yıl seçim kampanyası sürecinde suikasta kurban giden eski Japonya Başbakanı Abe Şinzoyu anımsattı.
Abe suikastı sonrası hükümet yetkililerinin güvenlik korumalarının sayısının artırıldığını kaydeden İtabaşi, Seçim kampanya dönemine denk gelmesi ve mayısta (Hiroşimada) düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi öncesi olması dikkat çekici. dedi.
2012-20 yıllarındaki göreviyle Japonyanın en uzun süre görev yapan Başbakanı unvanına sahip Abe, Temmuz 2022de partisinin seçim kampanyası için gittiği Nara eyaletinde gerçekleştirdiği konuşma esnasında vurularak öldürülmüştü. 

Son güncelleme: 14:00 15.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı