• Turkhane Logo

Japon kadınlar topuklu ayakkabılara savaş açtı

Vücutta başta denge ve şekil bozukluğu olma üzere ciddi sağlık problemlerine neden topuklu ayakkabılar birçok kadın tarafından güzel görüntüsü nedeniyle tercih ediliyor.

21:38 04 Haziran 2019 Salı
Japon kadınlar topuklu ayakkabılara savaş açtı
Vücutta başta denge ve şekil bozukluğu olma üzere ciddi sağlık problemlerine neden topuklu ayakkabılar birçok kadın tarafından güzel görüntüsü nedeniyle tercih ediliyor.



Ancak uzmanlar topuklu ayakkabılara karşı kadınlara “giymeyin” uyarısı yapıyor. Kimi kadın için vazgeçilmez olan topuklu ayakkabılar, kimi kadınlar için de bir eziyet sebebi. Japonya’da işyerlerinde yüksek topuklu ayakkabı giymek zorunda olan kadınlar bu uygulamaya isyan etti.

Kadınlar iş yerinde topuklu ayakkabı giyilmesi zorunluluğuna karşı kampanya başlattı. Japon Hükümeti de cinsel ayrımcılık olarak görülen bu uygulamanın yasaklanması yönündeki talebi değerlendirmeye aldı.


Yazar ve aktris Yumi İşikava tarafından başlatılan KuToo adlı kampanya, ismini Japoncada ayakkabı anlamına gelen kutsu ve acı anlamındaki kutsuu kelimelerinden alıyor. İşikava geçtiğimiz aylarda attığı bir tweette, bir cenaze evinde ek iş kapsamında çalışırken topuklu ayakkabı giymeye zorlanmasından şikâyet etmişti. Japon yazar, Birçok insanın aynı sorunla karşı karşıya olduğunu fark edince bu kampanyayı başlatmaya karar verdim dedi. Başlattığı kampanyada İşten sonra herkes düz ayakkabıya dönüyor ifadesini kullanan İşikava, topuklu ayakkabının sırt ağrısı ve ayaklarda şişlik gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Japon yazar, Topuklu ayakkabılarla hareket etmek çok zor. Koşamıyorsunuz ve ayaklarınız acıyor” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

Tokyoda Çalışma Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşme sonrası gazetecilere konuşan Japon yazar İşverenlerin kadınları cinsel bir ayrımcılık olan topuklu ayakkabı giymeye zorlamasını yasaklayacak kanunların çıkarılması için dilekçemizi sunduk dedi.

Dilekçeye internette şu ana kadar yaklaşık 20 bin kadın imza attı. Sosyal medyada da büyük ilgi gören kampanyaya destek veren çok sayıda kadın, her gün giymek zorunda kaldıkları topuklu ayakkabılara ilişkin yaşadıkları zorlukları anlattı.

Son güncelleme: 21:38 04.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı