• Turkhane Logo

James Cook'un Aborjinler'den çaldığı Kamay mızrakları iade edilecek

Avustralya'yı ilk kez haritalandıran İngiliz kaşif ve denizci James Cook ve mürettebatı tarafından Kamay'dan yaklaşık 250 yıl önce çalınan dört mızrağın, Avustralya'daki bir Aborjin topluluğuna iade edileceği bildirildi.

09:19 03 Mart 2023 Cuma
James Cook'un Aborjinler'den çaldığı Kamay mızrakları iade edilecek
Avustralya'yı ilk kez haritalandıran İngiliz kaşif ve denizci James Cook ve mürettebatı tarafından Kamay'dan yaklaşık 250 yıl önce çalınan dört mızrağın, Avustralya'daki bir Aborjin topluluğuna iade edileceği bildirildi.

1771den bu yana dört mızrağı sahiplenen İngilteredeki Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji bir açıklama yaparak, yasal mülkiyetin La Perousedaki Aborjin topluluğuna devredilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

La Perouse Yerel Aborjin Arazi Konseyi Başkanı Noeleen Timbery Atalarımız, mülkiyetlerinin Botany Körfezinin geleneksel sahiplerine devredildiğini görmek için uzun yıllar mücadele etti. La Perouse Aborjin topluluğu içindeki ailelerin çoğu, Endeavourun 1770 yılında Kamayda demirlediği sekiz gün boyunca orada bulunanların soyundan geliyor. dedi ve mızrakların ait olduğu yerde gelecek nesiller için korunacağını vurguladı.

Mızrakların tarihçesi
Mızraklar, 1770 yılında James Cook tarafından HMB Endeavour gemisinin mürettebatı ile doğu Avustralyadaki Aborjin halkı arasındaki ilk temas sırasında bugün Botany Körfezi olarak bilinen Kamaydan alındı.
James Cook, o yılın nisan ayında Botany Körfezinde yaşayan Aborijinlerin kamplarından rızaları olmadan 40 mızrak alındığını kaydetti.

Aslen uzun olan ancak kolay taşınabilmesi için kesilen mızrakların dört tanesi İngiliz Deniz Kuvvetlerinden Lord Sandwich tarafından, Cookun İngiltereye dönüşünden kısa bir süre sonra Trinity Kolejie hediye edildi.

1771den beri kolej koleksiyonunun bir parçası olan mızrakların koyuculuğunu 1914 yılından bu yana Cambridge Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi (MAA) 1914 yılından bu yana dört mızrağın koruyuculuğunu üstleniyordu.

Mızrakların önemi
Müze Müdürü Profesör Nicholas Thomas mızrakların bir Avrupalı tarafından Avustralyadan toplanan ve günümüze ulaşarak belgelenen ilk eserler olduğunu belirtti ve Bir yanlış anlama ve çatışma tarihinin başlangıcını yansıtıyorlar. Ülkeye iade edilmeleri halinde önemleri daha da artacak. dedi.

Önümüzdeki aylarda Avustralyaya iade edilmesi beklenen mızrakların La Perouse Aborjin topluluğunun Botany Körfezinde inşa edilmekte olan yeni bir ziyaretçi merkezinde sergilenmesi planlanıyor.

La Perouse Yerel Aborjin Toprak Konseyinin talebi üzerine Canberradaki Avustralya Ulusal Müzesi, Kurnelldeki ziyaretçi merkezi hazır olana kadar mızraklara geçici olarak ev sahipliği yapacak ve bakımlarını üstlenecek.

Mızrakların bir kısmı 2015 ve 2020 yıllarında geçici olarak Avustralyaya iade edilmiş ve sınır karşılaşmalarını araştıran iki serginin parçası olarak Ulusal Müzede sergilenmişti.

Son güncelleme: 09:19 03.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı