• Turkhane Logo

​İtalya'da gemide bekletilen göçmenler açlık grevine başladı

Onlar, geçen hafta Akdeniz'de kurtarıldıktan sonra İtalya'nın Catania limanına getirildi. Hafta başından beri gemiden inmelerine izin verilmiyor.

10:49 25 Ağustos 2018 Cumartesi
​İtalya'da gemide bekletilen göçmenler açlık grevine başladı
Onlar, geçen hafta Akdeniz'de kurtarıldıktan sonra İtalya'nın Catania limanına getirildi. Hafta başından beri gemiden inmelerine izin verilmiyor.


Göçmenler, bu durumu protesto amacıyla açlık grevine başladı. İtalya İçişleri Bakanı Salvini “istediklerini yapsınlar” dedi.

15 Ağustosta Akdenizde kurtarılarak İtalyan Sahil Güvenliğine ait Diciotti gemisine alınan 190 göçmenden yalnızca 13ü, acil tıbbi desteğe ihtiyaç duydukları için İtalyanın Lampedusa adasına götürülmüştü. Günlerce denizde güvenli liman açılmasını bekleyen gemiye en yakın ülkeler olan İtalya ve Malta, limana yanaşma izni vermemişti.


Sonunda geçen Pazartesi günü geminin İtalyanın Sicilya adasındaki Catania limanına yanaşmasına onay çıktı ancak bu kez de göçmenlerin karaya inmesine izin verilmedi. İtalyan hükümeti, diğer AB ülkeleri göçmenleri paylaşmayı kabul etmediği sürece gemideki 177 kişinin İtalyaya girmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, gelen tepkiler üzerine, yalnızca gemideki 27 refakatçisiz çocuğun geçen Çarşamba akşamı karaya çıkmasına izin çıktı. Halen Catania limanındaki gemide bulunan 150 kişiden bazıları ise bu durumu protesto etmek için açlık grevine başladı.

Muhalefetteki Demokratik Partiden Senatör Davide Faraone, yaptığı görüşmelerin sonucunda Diciotti gemisindeki göçmenlerin açlık grevine başladığını haber aldım dedi.

İtalyan basını, açlık grevinin bu sabah başladığını yazdı.

Hükümet ortaklarından aşırı sağcı Lig partisinin lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise Facebook üzerinden bir açıklama yaptı ve şöyle dedi:

Diciottideki göçmenler açlık grevi mi yapıyor? İstediklerini yapsınlar, ben fikrimi değiştirmiyorum. İtalyada beş milyon kişi mutlak fakirlik içinde yaşıyor, her gün açlık grevi yapıyorlar. Benim için önce İtalyanlar geliyor.

Sol partilerin ve sendikaların temsilcileri, insan hakları örgütleri ve bazı vatandaşlarsa Catania limanına giderek hükümetin göçmen karşıtı politikalarını protesto ediyor. Başta İçişleri Bakanı Salvini olmak üzere hükümet, zayıf durumdaki göçmenler üzerinden siyasi kazanç elde etmeye çalışmakla suçlanıyor.

Bu arada Sicilyadaki Agrigento Savcılığı, Diciotti gemisinden inmesine izin verilmeyen kişilerin yasa dışı şekilde alıkonulduğu suçlamasıyla soruşturma açtı. Savcılığın soruşturmasında henüz doğrudan suçlanan kimse bulunmuyor ve soruşturmanın muhatabı bilinmeyen kişiler olarak anılıyor.

Öte yandan, İtalyan hükümeti ile AB arasında göç konusundaki anlaşmazlık da karşılıklı atışmaya dönüştü. Koalisyon hükümetinin diğer ortağı olan beş Yıldız Hareketinin siyasi lideri ve Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, Diciotti gemisindeki göçmenlerin AB ülkeleri arasında paylaştırılmasını isteyerek aksi halde İtalyanın AB bütçesine yaptığını iddia ettiği 20 milyar Euroluk katkıyı ödememe tehdidinde bulundu. Di Maionun bu tehdidine Avrupa Komisyonundan karşılık geldi. Komisyon Sözcüsü Alexander Winterstein, Avrupa Birliği, tehditlere göre değil, bağlı olduğu kurallara göre hareket eder. Tehditler ve yapıcı olmayan yorumlar bizi çözüme yaklaştırmaz dedi.

Son güncelleme: 10:49 25.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı