• Turkhane Logo

İtalya'da eski İçişleri Bakanı, göçmenleri denizde mahsur bırakmaktan yargılanıyor

İtalya'nın göçmen karşıtı eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini, 160 sığınmacıyı kurtaran Open Arms gemisine liman açmadığı için yargılanıyor.

10:58 24 Ekim 2021 Pazar
İtalya'da eski İçişleri Bakanı, göçmenleri denizde mahsur bırakmaktan yargılanıyor
İtalya'nın göçmen karşıtı eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini, 160 sığınmacıyı kurtaran Open Arms gemisine liman açmadığı için yargılanıyor.


İtalyanın eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini, göçmenleri kurtaran bir yardım gemisini günlerce denizde mahsur bıraktığı gerekçesiyle yargılanmaya başladı.

Aşırı sağcı Lig partisinin lideri Salvini, 2019da Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı olarak görev yaparken İtalya limanlarını göçmenleri kurtaran gemilere kapama politikası yürütüyordu.


Salvini, Ağustos 2019da Akdenizde yaklaşık 160 kişiyi kurtaran yardım gemisi Open Armsa liman açmayı reddetmişti. Open Arms gemisi 19 gün sonra mahkeme kararıyla İtalyanın Lampedusa adasına yanaşabilmişti.

Matteo Salviniye Open Arms gemisi vakası nedeniyle insanları alıkoyma ve görevi kötüye kullanma suçlaması yöneltiliyor. Salvini suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar hapis cezası alabilir. Duruşmada hazır bulunan Salvini mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, Ülke sınırlarını korumak bir bakanın ve herkesin görevidir. Görevimi yaptığım için yargılanmak gerçeküstü dedi.

Open Arms kurucusu Oscar Camps da duruşmaya katıldı ve duruşma öncesinde İnsanları kurtarmak, kaptanlar ve tüm ülkeler için bir zorunluluktur dedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmanın 17 Aralıkta görülmesine karar verdi.

Gelecek duruşmalarda dinlenmesi planlanan tanıklar arasında Salvininin bakanlık yaptığı hükümete liderlik eden eski Başbakan Giuseppe Conte, şimdiki İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese ve Hollywood yıldızı Richard Gere de bulunuyor. 2019da Open Arms vakası yaşanırken İtalyada tatilde olan Richard Gere, göçmenlere destek amacıyla gemiye gıda ve yardım malzemesi taşımıştı. Göçmenlerin şeytanlaştırılmasına son verilmesi çağrısı yapan Gere, Dünyanın her yerinde bu durum artık son bulmalı. Ve ancak biz son bulsun dersek bulur demişti.

İspanya merkezli yardım kuruluşu Open Armsın dün yaptığı açıklamada da, Salvini yarın insan kaçırmaktan yargılanacak. Ama mahkemede yalnız olmayacak. Onunla birlikte, ABnin ölümcül göç politikası da sanık kürsüsünde olacak denildi.

Matteo Salvininin liderliğini yaptığı Lig partisi ile 5 Yıldız Hareketinin kurduğu koalisyon hükümeti, Haziran 2018-Ağustos 2019 arasında iktidardaydı. Hükümetin Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı olarak görev yapan Salvini bu dönemde göç karşıtı kararnameler çıkararak Orta Akdenizde göçmenleri kurtaran çok sayıda geminin İtalya limanlarına girişine günlerce izin vermemişti.

Son güncelleme: 10:58 24.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı