• Turkhane Logo

İtalya, 'diktatör' tespitini yerinde; 'Ama ona ihtiyacamız var' sözlerini utanç verici buldu

İtalya Başbakanı Draghi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'diktatör' diye nitelemesi ülkede tartışma yarattı. Bu sözleri 'Sultan'a iki tokat' diye yorumlayan da, Draghi'ye tepki gösteren de var.

17:39 09 Nisan 2021 Cuma
İtalya, 'diktatör' tespitini yerinde; 'Ama ona ihtiyacamız var' sözlerini utanç verici buldu
İtalya Başbakanı Draghi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'diktatör' diye nitelemesi ülkede tartışma yarattı. Bu sözleri 'Sultan'a iki tokat' diye yorumlayan da, Draghi'ye tepki gösteren de var.


İtalya Başbakanı Mario Draghinin AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı diktatör diye nitelemesi İtalyan basınında geniş yer buldu. 

Avrupa Birliği (AB) içinde Türkiyeyle yakın ilişkileri sürdürme eğilimiyle öne çıkan İtalyadan, AB liderlerinin Türkiyeyi ziyaretinde yaşanan koltuk krizi bağlamında gelen bu çıkış İtalyan siyasetinde de tartışma yarattı.


CORRİERE DELLA SERA: UZUN SÜREDİR BİR İLK

BBC Türkçenin Roma muhabiri Övgü Pınarın haberine göre, Corriere della Sera gazetesi İtalya ile Türkiye arasında bu seviyede bir diplomatik çatışma uzun süredir görülmüyordu. Darbe girişimi, akademisyenlere, insan hakları savunucularına ve gazetecilere karşı sonu gelmeyen bir tutuklanma dalgasını tetikledikten sonra bile iki ülke arasındaki ilişkiler çok iyi kalmıştı diye yazdı.

Gazetedeki Massimo Franco imzalı yorum yazısında da, Draghinin Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyeni savunmak için kullandığı bu sözlerle Avrupaya bağlılığını katı biçimde teyit ettiği belirtildi.

LA REPUBBLICA: İTALYA BUGÜNE DEK TÜRKİYEYE KARŞI GÜVERCİN GİBİYDİ

Draghinin Erdoğana yönelik sözlerine ve Türkiyeden gelen tepkiye baş sayfasında yer veren La Repubblica gazetesi Draghinin Erdoğanla ilgili sözleri diplomatik bir çatışma yarattı dedi. Gazete, İtalyanın bugüne kadar Türkiyenin AB üyeliğini destekler tutumunu ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin büyüklüğünü de hatırlatarak İtalya Avrupada her zaman Türkiyeye karşı bir güvercin gibi görülmüştür diye yazdı. La Repubblica, geçen Aralıktaki AB zirvesinde de Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler Türkiyeye karşı yaptırım isterken İtalyanın Almanya ile birlikte daha yumuşak bir pozisyon aldığını hatırlattı.

LA STAMPA: SULTANA İKİ TOKAT

La Stampa gazetesi de Draghinin diktatör çıkışını ve Türkiyeden gelen tepkileri verdiği haberinde, İtalya Başbakanının Bu diktatörlere ihtiyacımız var demesini de yorumladı. Gazete, bunun nedenini İtalya, Türkiyenin dünya çapında beşinci, Avrupada da Almanyadan sonra ikinci önemli ticari ortağı. Ayrıca AB Türkiye ile göç dalgasının yönetilmesi için çok eleştirilen bir anlaşmaya imza attı ifadeleriyle açıkladı.

La Stampanın baş sayfasında Sultana iki tokat başlığıyla yayımlanan yorum yazısında ise şu ifadeler yer aldı: Erdoğan bir diktatör: Bu basit ama net sözcüklerin ardından, milyonlarca kişinin - Avrupalıların, Türklerin, kötü muamele gören Kürtlerin - uzun ve özgürleştirici biçimde yükselen alkışlarını duyar gibi oluyoruz.

AŞIRI SAĞCI LİDER ELÇİLİK ÖNÜNDEKİ EYLEMİ İPTAL ETTİ

İtalya Başbakanının Erdoğana yönelik sözleri ülkede siyaset dünyasında da yankı buldu. Draghinin başbakanlığında kurulan geniş koalisyon hükümetinde yer alan Lig partisi, bugün Türkiyenin Roma Büyükelçiliği önünde bir gösteri yapacaklarını açıkladı.

Ancak daha sonra organizasyonel nedenler gerekçe gösterilerek bu gösteri ertelendi. Aşırı sağcı Lig lideri Matteo Salvini, Draghiye destek vererek, Türk diktatör Erdoğanın gözdağları ve ayrımcılıkları kabul edilemez dedi.

ONA İHTİYACIMIZ VAR SÖZLERİ DE TEPKİ ÇEKTİ

İtalya Başbakanının Erdoğanla ilgili sözlerine destek verenler olduğu kadar, bu çıkışı demokrasi, insan hakları gibi konulardaki kaygılar yerine kanepe vakası üzerinden yapmasına eleştiri getirenler de bulunuyor. Draghinin Erdoğanı diktatör olarak nitelemesine rağmen ulusal çıkarlar için diktatörlerle iş birliği yapmanın gerekli olduğunu söylemesi de tepki çeken bir unsur.

İtalyan Solu partisi lideri Nicola Fratoianni de bu görüşü dile getirerek, Draghinin Erdoğanı diktatör olarak tanımlaması güzel bir haber. Ama ona ihtiyacımız var (herhalde göçün yönetimi için?) demesi ise utanç verici ve kabul edilemez dedi.

Yurtdışı gezisinde olan İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ise Ankaradan gelebilecek olası girişimleri Başbakan Draghi ile görüştükten sonra koordine edeceklerini söyledi.

DRAGHI NE DEDİ?

Draghi diktatör ifadesini dün akşam düzenlediği basın toplantısında bir soruyu yanıtlarken kullandı. Bu, bir saatten uzun süren ve neredeyse tamamen pandemi ve aşı kampanyasına odaklanan basın toplantısının son sorusuydu.

Dire ajansı muhabiri Alfonso Raimo, Draghiye Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyenin Türkiye ziyaretinde yaşanan protokol tartışmalarıyla ilgili görüşünü sordu. Raimo ayrıca aynı sebeple AB Konseyi Başkanı Charles Michele yönelik eleştirilere atıfla Siz onun (Michel) yerinde olsaydınız nasıl davranırdınız? diye sordu. Draghi ise Charles Michel ile ilgili kısma değinmeksizin Erdoğanı eleştirdi ve şunları söyledi:

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğanın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyenın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu diktatör diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.

Son güncelleme: 17:39 09.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı