• Turkhane Logo

İsviçre'de 'peçe yasağı' referandumla kabul edildi

İsviçre'de yüzün kamusal alanda örtülmesini yasaklayan teklif referandumda kılpayı farkla kabul edildi.

19:20 07 Mart 2021 Pazar
İsviçre'de 'peçe yasağı' referandumla kabul edildi
İsviçre'de yüzün kamusal alanda örtülmesini yasaklayan teklif referandumda kılpayı farkla kabul edildi.


İsviçrede aşırı sağcı partilerin ortaya attığı, yüzün örtülmesini yasaklayan teklif referandumda kılpayı farkla kabul edildi.

SRF televizyon kanalının kısmi sonuçlara dayanarak yaptığı projeksiyona göre yasak, yüzde 49 hayır oyuna karşı yüzde 51 evet oyuyla referandumda kabul edildi.


Doğrudan demokrasi sistemiyle hemen her konuda referanduma giden İsviçredeki teklifte, İslam ve Müslümanların örtünmesine özel olarak değinilmiyor.

Ancak yüzün kapatılmasının yasaklanması öngörülüyor; sokak protestocularının maskeyle kimliklerini gizlemesi de hedef alınıyor. Medya ve yerel siyasetçiler teklife burka yasağı adını takmış durumda.

GELENEKLERİMİZ YÜZÜN GÖSTERİLMESİNİ GEREKTİRİR

Hükümetin desteklemediği yasak teklifini sunan İsviçre Halk Partisi milletvekili ve referandum komisyonu başkanı Walter Wobmann, referandumdan önce İsviçrede bizim geleneklerimiz yüzün gösterilmesini gerektirir. Bu bizim temel özgürlüklerimizin işaretidir açıklamasını yaptı. Peçeyi aşırılıkçı siyasi İslamın simgesi diye niteleyen Wobmann, Avrupada giderek daha öne çıkan siyasi İslamın İsviçrede yeri yoktur dedi. 

Pandemiden önce, virüsün yayılmasını engellemek için herkesin maske takmaya başlamasından önce sunulan teklif, 2017de gerekli desteği sağlayarak referandum takvimi sırasına girmişti. 2009da minare inşasının yasaklanmasından yana oy kullanılan İsviçrede peçe yasağı halihazırda iki kantonda kabul edilip yürürlüğe sokulmuş durumda. (Sputnik)

Son güncelleme: 19:20 07.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı