• Turkhane Logo

İsveç'ten Türkiye'ye dikkat çeken 'örgüt destekçisi' iadesi

NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onanması amacıyla terör yasasını değiştiren İsveç, bu bağlamda ilk kez bir PKK destekçisini sınır dışı etmeye hazırlanıyor.

10:47 07 Haziran 2023 Çarşamba
İsveç'ten Türkiye'ye dikkat çeken 'örgüt destekçisi' iadesi
NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onanması amacıyla terör yasasını değiştiren İsveç, bu bağlamda ilk kez bir PKK destekçisini sınır dışı etmeye hazırlanıyor.

İsveç basınında yer alan bir habere göre İsveç Yüksek Mahkemesi, PKK destekçisi bir kişinin Türkiyeye iadesine yeşil ışık yaktı. Aftonbladet gazetesinde yayınlanan haberde, mahkemenin söz konusu kişinin geleceğine ilişkin kararı İsveç hükümetine bıraktığı ifade edildi.

PKK destekçilerinin iadeleri Türkiye tarafından İsveçe NATO üyeliğinin onaylanması için getirilen temel koşulların başında geliyor. İsveçte iade taleplerine hükümet karar veriyor, ancak Yüksek Mahkemenin aleyhte görüş bildirmesi halinde sınır dışı işlemi gerçekleştirilemiyor.
İsveçten ilk kez bir PKK destekçisinin Türkiyeye sınır dışı edileceğini belirten gazeteye göre karar geçen hafta verildi. Söz konusu kişi 2014 yılında bir uyuşturucu suçu nedeniyle Türkiyede dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak şartlı olarak serbest bırakıldıktan sonra İsveçe gitti. 2022 yılında Türk adli makamlarının talebi üzerine cezasının geri kalanını Türkiyede çekmek üzere İsveçte tutuklandı. Aftonbladet gazetesindeki habere göre 35 yaşındaki söz konusu kişi, iade talebinin asıl nedeninin HDP ile bağlantısı ve PKKya destek açıklamaları olduğunu iddia ediyor.
İsveçin terörle mücadele yasalarını sertleştirmesi ülkede yaşayan bazı grupların tepkisine yol açıyor. PKK flamaları taşıyan yüzlerce kişi Pazar günü Stockholmde NATO karşıtı sloganlar atarak gösteri yaptı. Göstericiler, Türkiyenin baskısıyla kabul edilen ve terör örgütlerine katılmayı da suç sayan terörle mücadele yasasını protesto etti.

İsveç ve Finlandiya, Rusyanın Ukraynaya saldırısı sonrası daha önce mesafeli durdukları NATOya katılmak için başvurmuşlardı. Finlandiya, NATO üyesi 30 ülkenin tamamının onayıyla 4 Nisanda NATOnun 31inci üyesi oldu. İsveçin üyeliği ise Türkiye ve Macaristan tarafından engelleniyor. Türkiye İsveçe onay karşılığı PKK ve Gülen yapılanması destekçilerinin iadeleri gibi bir takım koşullar getiriyor.

Son güncelleme: 10:47 07.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı