• Turkhane Logo

İsveç'te yaşayan Kürtler: Artık güvende değiliz

Ankara'nın 20 ay sonra İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi, Batılı ülkeleri rahatlatsa da İsveç'te yaşayan Kürtler 'baskı' altında olduklarını söylüyor.

12:32 10 Şubat 2024 Cumartesi
İsveç'te yaşayan Kürtler: Artık güvende değiliz
Ankara'nın 20 ay sonra İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi, Batılı ülkeleri rahatlatsa da İsveç'te yaşayan Kürtler 'baskı' altında olduklarını söylüyor.

Türkiyenin uzun bir aradan sonra geçen ay İsveçin NATO üyeliğini onaylamasıyla Stockholmden Washingtona rahat bir nefes alındı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveçin NATO üyeliği önünde duran tek engel.

İsveçte yaşayan Kürt toplumu üyeleri, Stockholmün diplomatik başarısının kendi zararlarına olduğunu, İsveçte daha fazla baskı hissettiklerini belirtiyor.

Türkiyeden İsveçe göç eden 58 yaşındaki Kürt yazar Kurdo Baksi, The Guardian gazetesine verdiği demeçte, İsveçte hiç bu kadar zor bir dönem yaşamamıştım. diyor.

İsveçte Türkiye, Suriye, Irak ve İrandan gelen yaklaşık 50 ila 100 bin civarında Kürt yaşıyor.

Baksi, İsveçin NATO başvurusunun yapılmasından bu yana geçen yaklaşık yıl içinde, İsveç hükümetinin Erdoğanın taleplerini yerine getirme çabalarının bu gruba ağır bir darbe vurduğuna inandığını belirtiyor.

Ankara, İsveçi PKK ve FETÖ mensuplarına kucak açmakla suçluyor ve bu konuda daha sert bir tutum sergilemesini istiyor.

İsveç Parlamentosu geçen yıl, terörle mücadele kanunlarını sıkılaştıran anayasa değişikliğini onaylamıştı. Analistlere göre bu değişiklikle PKK/YPG üyelerine yönelik cezai takibat kolaylaşacak.

İsveç yine geçen yıl, ilk kez bir kişiyi PKK adına haraç teşebbüsü, silahlı saldırı ve terörü finanse etmeye teşebbüs suçları ile yargılamaya başlamıştı.

The Guardian gazetesine göre Türkiyenin baskısı üzerine İsveç, bu ülkede yaşayan Kürtlere yönelik gözetimi artırdı.

İsveçte sığınmacılar da güvenlik polisi Sapo tarafından daha sıkı soruşturmaya tabi tutuluyor ve kimi Kürt derneklerinin banka hesaplarının kapatıldığı iddia ediliyor. İsveçteki Kürt Kızılayı aralık ayında banka hesabının kapatılmasının ardından faaliyetlerine son verdiği açıklamasında bulunmuştu.

Türkiyenin İsveçin NATO başvurusunu onaylamasından günler sonra, kamu yayıncısı Sveriges Radionun, Kürtçe servisini Rusça ve Tigrinya servisleriyle birlikte 1 Nisanda kapatacağı açıklandı.

Yayıncı kuruluş bunu maliyetleri düşürmek için gerekli olduğunu açıklasa da zamanlaması manidar olarak yorumlanıyor.

İranlı Kürt kökenli eski İsveç milletvekili Amineh Kakabaveh de Stockholmün NATO stratejisi konusunda aynı derecede sert.

İsveçli çok sayıda Kürdün mevcut ortamda açıkça konuşmaktan korktuğunu dile getiren Kakabaveh, İsveçte her zaman değerlerden, insan haklarından, göçmen ya da sığınmacı olan insanların güvenliğinden bahsediyoruz ama şu anda güvende değiller. diyor.

Son güncelleme: 12:32 10.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı