• Turkhane Logo

İsveç'le Rusya arasındaki NATO gerilimi yükseliyor

Moskova ile Stockholm arasındaki NATO üyeliği gerilimi, İsveç'i tehdit eden Rus Büyükelçi'nin açıklamalarının ardından tırmandı.

09:03 30 Mart 2023 Perşembe
İsveç'le Rusya arasındaki NATO gerilimi yükseliyor
Moskova ile Stockholm arasındaki NATO üyeliği gerilimi, İsveç'i tehdit eden Rus Büyükelçi'nin açıklamalarının ardından tırmandı.

İsveçin NATOya katılması hâlinde Rusyanın olası misillemeleri bakımından meşru bir hedef olacağını söyleyen Rus Büyükelçi, İsveç Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Rusyanın Stockholm Büyükelçisi Viktor Tatarintsevden bu açıklamayla ilgili izahat isteneceğini duyurdu. TT haber ajansına konuşan Billström, İsveçin güvenlik politikası sadece İsveç hükümeti tarafından belirlenir, başkalarınca değil dedi.

Tatarintsev, dün yaptığı açıklamada, İsveçin NATOya katılmakla daha güvenli bir ülke olmaktan ziyade, uçuruma doğru bir adım atacağını söylemişti. Rus Büyükelçi, NATOnun yeni üyelerinin karşılaşabileceği misillemeler arasında askeri adımlar da olduğunu belirtmişti.

İsveç ve Finlandiyanın üyelik süreci
Finlandiya ve İsveç, Rusyanın Ukraynaya saldırması üzerine onlarca yıldır sürdürdükleri askeri tarafsızlık ilkesinden vazgeçerek NATOya katılmak için Mayıs 2022de ortak başvuruda bulunmuştu. Finlandiya ve İsveçin üye olabilmesi için NATO bünyesindeki 30 ülkenin onayı gerekiyor.

İsveçin üyeliğine Türkiye ve Macaristan dışındaki NATO üyeleri meclis onayı verdi.

Finlandiyanın üyeliği hafta başında Macaristan parlamentosundan geçti. Ancak İsveçin üyeliğinin Macar parlamentosunda ne zaman oylanacağına dair belirsizlik sürüyor. Macaristan hükümeti, İsveçli yetkililerin Macaristan Başbakanı Viktor Orbanın politikalarına yönelik eleştirilerinden rahatsız.

Finlandiyanın NATO üyeliğine Türkiyenin de yakın zamanda TBMMde onay vermesi bekleniyor. Türkiye, İsveçin üyeliğine onay vermek içinse Stockholmden terör örgütleriyle mücadele konusunda daha somutlar adım beklediğini belirtiyor.

Son güncelleme: 09:03 30.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı