• Turkhane Logo

İsveç'in NATO üyeliği: Macaristan da sonbahara erteliyor

Macaristan, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Ekim'den önce oylamayacağı sinyali vermesinin ardından meclis oylamasını sonbahara erteliyor.

00:07 14 Temmuz 2023 Cuma
İsveç'in NATO üyeliği: Macaristan da sonbahara erteliyor
Macaristan, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Ekim'den önce oylamayacağı sinyali vermesinin ardından meclis oylamasını sonbahara erteliyor.

DW Türkçede yer alan habere göre Macaristan İsveçin NATOya katılımına dair parlamentoda yapılacak oylamayı sonbahara erteleyeceğinin sinyalini verdi. Macaristan parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Zsolt Nemeth, Türkiyenin oylamayı Ekimden önce yapmayacağı işareti vermesinin ardından Macar parlamentosunun da olağanüstü toplanmasına gerek olmadığını söyledi.

Özel radyo kanalı InfoRadioya bir açıklama yapan Macar milletvekili Nemeth, oylamayla ilgili olarak Eylül ayı ortasında çalışmaya başlayacağız dedi. Bu tarihten daha erken harekete geçmeye gerek olmadığını söyleyen Nemeth, Türkiye Büyük Millet Meclisinin yaz tatiline girdiğine ve sonbaharda yeniden çalışmalarına başlayacağına dikkat çekti.

NATOya üye 31 ülkeden sadece Macaristan ve Türkiye İsveçin üyeliğini parlamentolarında onaylamadı. Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Türkiyenin İsveç konusundaki itirazını kaldırması halinde süreci geciktirmeyeceklerini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 ve 12 Temmuz tarihlerinde Litvanyada düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde Türkiyenin itirazını kaldıracağını duyurmuştu.

Erdoğan Ekime işaret etmişti

İsveçin NATOya katılım protokolünü onaylayacak yerin TBMM olduğunu vurgulayan Erdoğan, onayın Ekim ayına yetişip yetişmeyeceğiyle ilgili bir soruya Şimdi bizim iki aylık bir meclis tatili var. Tabii Ekim ayında bu tatilden çıkma durumu söz konusu değil. Zira birçok uluslararası sözleşmeler var birçok görüşülmesi gereken yasa önerileri var. Tabii bunların önem sırasına göre bu attığımız adım da burada yerini alacak. Ama mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek hedefimiz demişti.

Macaristan parlamentosunda İsveç ve Finlandiyanın NATO katılım protokollerine onay süreci geçen Temmuz ayında başlatıldı. Finlandiya, Macar ve Türk parlamentolarından onay gelmesinin ardından Nisan ayı başında 31inci üye olarak NATOya katılmıştı.

Son güncelleme: 00:07 14.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı