• Turkhane Logo

İsveç ve Türkiye temsilcileri Brüksel'de bir araya geliyor

11 ve 12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde Stoltenberg'in çağrısıyla Türkiye, Finlandiya ve İsveç temsilcileri bugün Brüksel'deki NATO merkezinde bir araya gelecek.

09:10 06 Temmuz 2023 Perşembe
İsveç ve Türkiye temsilcileri Brüksel'de bir araya geliyor
11 ve 12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde Stoltenberg'in çağrısıyla Türkiye, Finlandiya ve İsveç temsilcileri bugün Brüksel'deki NATO merkezinde bir araya gelecek.


Litvanyanın başkenti Vilniusta 11 ve 12 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergin çağrısıyla Türkiye, İsveç ve Finlandiya temsilcileri, bugün Brükseldeki NATO merkezinde son kez bir araya gelecek.

Toplantıda, zirve öncesinde Türkiyenin İsveçin üyeliğine yönelik blokajının aşılması yönünde müzakerelerin öne çıkması bekleniyor. Yarın NATO merkezinde düzenlenecek toplantıda söz konusu ülkelerin Dışişleri Bakanları dışında istihbarat teşkilatlarının şefleri ile ulusal güvenlik danışmanlarının da yer alacağı bildirildi. Toplantıdan sonra Stoltenbergin yerel saat ile 16.30da bir basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu.

Türkiyenin İsveçin üyeliğine onay vermesi beklenmiyor
Türkiye, Finlandiya ve İsveçten oluşan Daimi Ortak Mekanizma üyelerinin katılacağı yarınki toplantıdan, İsveçin üyeliği yönünde bir karar çıkması beklenmiyor. Bu yönde bir kararın 11 ve 12 Temmuzda yapılacak zirvede çıkma ihtimalinin de düşük olduğu bildiriliyor. Haftaya Litvanyada yapılacak zirveye katılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO üyeleri arasında konunun tekrar masaya yatırılması bekleniyor.
Son olarak dün Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankarada İsveçin NATO üyeliği konusunda açıklamalarda bulunmuş, Stockholmde Kuran-ı Kerime yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz. Stratejik ve güvenlik değerlendirmesi itibarıyla İsveçin NATOya üyeliğinin bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna savaşı sonrası Finlandiya NATO üyesi oldu
Rusyanın Ukraynaya savaş açmasından sonra, yıllardır izledikleri tarafsızlık politikasını bir kenara bırakan Finlandiya ve İsveç, NATOya üye olmak için geçen yıl resmi başvuruda bulundu. Finlandiyanın üyelik başvurusu bu yılın Nisan ayı başında onaylanırken İsveçin üyeliğine Türkiye ve Macaristan hala onay vermedi.

Türkiye, İsveçi ülkedeki Türkiye kökenli terör gruplarıyla etkin mücadele etmemek ve terörist olduğunu iddia ettiği kişileri Türkiyeye iade etmemekle suçluyor. İsveç, Ankaranın talepleri arasında yer alan, terörle mücadele yasalarını sertleştirirken, Türkiyeye bazı kişilerin iadesine de başladı. Ancak buna paralel olarak Ankara ile Stockholm arasındaki ipler sene başından beri özellikle ülkedeki Kuran yakma eylemleri nedeniyle gerilmiş durumda.

Ayrıca İsveçte son aylarda Erdoğanın maketinin kullanıldığı bazı protesto eylemleri yüzünden de Ankara İsveçi sert biçimde eleştiriyor. İsveç hükümeti ise ülkede düzenlenen eylemlerden kendilerinin de rahatsızlık duyduğunu ifade etse de, yapılan gösterilerin düşünce ve gösteri yasası kapsamına girdiği gerekçesiyle yasaklanamayacağına işaret ediyor.

Daha önce İsveçin üyeliğini yaz mevsiminde onaylayacağını duyuran Macaristan hükümetinin de Ankara ile birlikte hareket ettiği ileri sürülüyor. Macaristan medyası geçen hafta, Viktor Orban hükümetinin İsveçin üyeliğini meclise getirmeyi sonbahara bıraktığını, en azında parlamentonun tatile girmeden önce konunun gündeminde yer almadığını aktardı.

Son güncelleme: 09:10 06.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı