• Turkhane Logo

İsveç, Kürt siyasi sığınmacıyı Türkiye’ye geri gönderiyor

İsveç merkezli ETC Gazetesi’nin haberine göre Türkiye’den İsveç’e gelen ve sığınma başvurusu reddedilen Zınar Bozkurt, İsveç’ten sınır dışı ediliyor.

20:07 19 Ağustos 2022 Cuma
İsveç, Kürt siyasi sığınmacıyı Türkiye’ye geri gönderiyor
İsveç merkezli ETC Gazetesi’nin haberine göre Türkiye’den İsveç’e gelen ve sığınma başvurusu reddedilen Zınar Bozkurt, İsveç’ten sınır dışı ediliyor.


Benzer durumda 40 Kürt’ün olduğu söylenirken Bozkurt’un Türkiye’nin İsveç’ten sınır dışı edilmesini istediği 30 kişilik listede yer almadığı bildirildi.

Diken’de yer alan habere göre Zınar Bozkurt, 2016’da sığınma için başvurdu. 2018’de başvurusu değerlendirilmeye alındı. 2021’de reddedildi. Bozkurt’un dediğine göre, İsveç Güvenlik Servisi, Bozkurt’un HDP’nin seçim çalışmalarında yer aldığı, HDP’nin gençlik kollarında kongre temsilcisi olduğunu gösteren fotoğrafları inceledi. İsveç Güvenlik Servisi, 2018’de Bozkurt’la birebir görüştü ve Bozkurt’a İsveç’teki gösterilere katıldığına dair Facebook hesabında yer alan fotoğrafları gösterdi. Bozkurt’a neden HDP’ye sempati duyduğunu ve PKK bayrağı taşıdığını sordular.


Aktarılana göre, Bozkurt’un İsveç’te aldığı adli bir ceza yok ama 2020’de, Bozkurt’un İsveç için bir güvenlik tehdidi olduğuna karar verildi. Geçen yıl da Bozkurt’un sığınma başvurusu reddedildi. Bozkurt, arkadaş ve akrabalarıyla İsveç’te kaçak yaşamak zorunda kaldı.

Bu yıl martta polis, Bozkurt’a sınır dışı edilmesiyle ilgili derhal kendilerine ulaşmasını, aksi takdirde polis tarafından aranacağını söyleyen bir mektup gönderdi. Bozkurt’un yakında sınır dışı edileceği bildirildi.

Bozkurt’un avukatı da Avrupa Adalet Divanı’na sınır dışı edilme ve gözaltı kararının iptali için başvurduklarını açıkladı.

BİR BUÇUK AY ÖNCE ORTAK MUTABAKAT İMZALANDI

Yaklaşık bir buçuk ay önce Türkiye, İsveç ve Finlandiya ortak mutabakat imzalamış ve Türkiye, ‘terörle mücadelede işbirliği’ ve ‘terör suçlularının iadesi’ şartıyla iki ülkenin NATO üyeliğine “Evet” diyeceğini duyurmuştu.

Adalet Bakanı Belir Bozdağ, 6 Temmuz’da Türkiye’nin iki ülkeye ilettiği iade taleplerini yenilediğini belirtmişti. Hatırlatma yazılarından yaklaşık bir ay sonra, 12 Ağustos’ta İsveç, dolandırıcılık suçundan 14 yıl 7 ay hapis cezası bulunan Okan Kale’nin iadesi talebinin kabul edildi. İsveç ve Finlandiya’da yetkililer ‘mutabakat şartlarına uyacaklarını’ söylüyor ama Türkiye, iki ülkenin şartlara uymadığı görüşünde.

Son olarak Bozdağ, İsveç ve Finlandiya’nın adi suçluları iade ettiğini ama terör suçlularını iade etmediğini söylemişti.

Son güncelleme: 20:07 19.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı