• Turkhane Logo

İsveç Kralı, 5 torununun kraliyet ünvanlarını düşürdü

Kral 16. Gustaf, yaşları 1 ile 5 arasında değişen 5 torununun kraliyet ünvanlarını düşürdüğünü ve bu kişilerin gelecekte resmi görevleri üstlenmeyeceğini açıkladı.

18:47 08 Ekim 2019 Salı
İsveç Kralı, 5 torununun kraliyet ünvanlarını düşürdü
Kral 16. Gustaf, yaşları 1 ile 5 arasında değişen 5 torununun kraliyet ünvanlarını düşürdüğünü ve bu kişilerin gelecekte resmi görevleri üstlenmeyeceğini açıkladı.





Kraliyet ailesinin resmi sitesinden yapılan açıklamada İsveç Kralı 16. Gustafın 5 yaşındaki Prenses Leonor, 4 yaşındaki Prens Nicholas, 1 yaşındaki Prenses Adrienne, 3 yaşındaki Prens Alexander ve 2 yaşındaki Prens Gabrielin kraliyet ünvanlarına artık sahip olmayacağına ve gelecekte resmi görevleri üstlenemeyeceklerine karar verdiğini duyurdu.


Açıklamada değişikliğin amacı ise şu ifadelerle açıklandı:

Bu değişikliklerin amacı, Kraliyet Ailesinden hangi üyelerin devlet başkanığı ya da devlet başkanlığına ilişkin resmi görevleri üstlenip üstlenemeyeceğinin belirlenmesidir.

Bu kapsamda artık İsveçte yaşları 1 ile 5 arasında değişen çocuklar dük ya da düşeslik unvanlarını koruyacak ancak Prens ya da Prenses hazretleri olarak anılmayacak.

Karar, tahtın varislerinden olan iki torunu, Prenses Estelle ve Prens Oscarı kapsamıyor.

DAHA ÖZGÜR SEÇİMLER YAPABİLECEKLER

Çocukların ebevenleri ise sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada kararı olumlu karşıladıklarını belirtti.

3 yaşındaki Prens Alexander ve 2 yaşındaki Prens Gabrielin annesi Prenses Madeleine Instagram hesabından yaptığı açıklamada kararın uzun süredir planlandığını belirterek yaşamlarını şekillendirebilmeleri için daha büyük fırsat ifadelerini kullandı. Aynı şekilde kardeşi Carl Philip de çocukların daha özgür seçimler yapabileceklerini belirtti. 

İSVEÇLİLER ÖDEMELERİ ELEŞTİRİYORDU

Gelişmeyi BBCye yorumlayan İsveçli tarihçi Dick Harrison, Kraliyet Ailesinin kısa süre içerisinde hızla genişlediğini ve birçok vatandaşın aile üyelerine ödeme yapılmasını ve hepsinin resmi devlet görevlerine getirilebilecek olmasının gerekmediği eleştirlerini yönelttiğini söyledi.Harrison ayrıca böylece çocukların artık hayatlarını şekillendirmek için daha özgür davranabileceklerini de belirtti.

İsveç, Avrupada İngiltere, Norveç, Danimarka, İspanya, Hollanda ve Belçika gibi meşruti monarşiyle yönetiliyor.

1980de, monarşi kurallarını hükümdarlıkta doğan ilk çocuğun cinsiyetten bağımsız olarak tahtın varisi olacak şekilde değiştiren ilk monarşi oldu.

Son güncelleme: 18:47 08.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı