• Turkhane Logo

İsveç bir uyuşturucu kaçakçılığı hükümlüsünü Türkiye'ye iade edecek

İsveç, uyuşturucu kaçakçığılından hükümlü bir PKK sempatizanını Türkiye'ye iade etme kararı aldı

23:03 12 Haziran 2023 Pazartesi
İsveç bir uyuşturucu kaçakçılığı hükümlüsünü Türkiye'ye iade edecek
İsveç, uyuşturucu kaçakçığılından hükümlü bir PKK sempatizanını Türkiye'ye iade etme kararı aldı

Euronewsin haberine göre İsveç, uyuşturucu kaçakçığılından hükümlü bir PKKlıyı Türkiyeye iade etme kararı aldı. Karar, NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmayan İsveçin Ankaranın talepleri doğrultusunda terör yasalarında yaptığı değişiklerin ardından geldi.

İsveç hükümeti kararı, pazartesi günü özel bir toplantıda aldı. İsveç Yüksek Mahkemesi de ne Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ne de İsveçin kendi iade yasasının Türkiyenin talebini yerine getirmeye bir engel oluşturmadığına hükmetmişti.

İsveç Adalet Bakanlığı yetkilisi Eşref Ahmed Hükümet 12 Haziran 2023 tarihinde, Türkiyede uyuşturucu suçundan dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılan 35 yaşındaki bir Türk vatandaşının iade talebini kabul etmeye karar verdi. açıklamasında bulundu.

Uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giymiş, şartlı tahliye edilmişti

Hakkında iade kararı alınan 35 yaşındaki şahıs geçen yıl İsveçte Türkiyenin talebi üzerine tutuklanmıştı. Bu kişinin HDP ile ilgili faaliyetlerinin yanı sıra, İsveçte de terör örgütü olarak kabul edilen PKKya sosyal medyada alenen destek verdiği iddia ediliyor.

Türk savcıların İsveç Yüksek Mahkemesinde söz konusu kişi hakkında bir terör örgütüyle bağlantılı olmak ya da Türk cumhurbaşkanına hakaretten dolayı hakkında yürütülmekte olan bir soruşturma olduğu iddiasını reddettiği bildiriliyor.

Türkiyede uyuşturucu taşıma suçundan dört yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak cezasının ikinci yılında şartlı tahliye edildikten sonra İsveçe giderek burada çalışmaya başlamıştı. İadenin önümüzdeki haftalarda gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiyenin NATO vetosu

Ankara yaklaşık 13 aydır, terörist olarak tanımladığı 12 kişinin iadesi talebinde bulunarak İsveçin NATO üyelik talebini veto ediyor. İsveç ise yargının bağımsız olduğunu belirterek siyasi bir talebin hukuki kararlar üzerine dayatılamacağını savunuyordu.

Buna karşın İsveç, NATO vetosunu kırmak için yeni bir terörle mücadele yasasını yürürlüğe soktu.

İsveç Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz günlerde ilk kez PKK sempatizanı olduğu belirtilen bir kişinin Türkiyeye iadesine yeşil ışık yakmıştı.

Son güncelleme: 23:03 12.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı