• Turkhane Logo

İsveç Bağdat'taki personelini çekiyor

İsveç hükümeti, Bağdat Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesinin ardından bu ülkedeki tüm büyükelçilik personelini çektiğini duyurdu.

22:27 21 Temmuz 2023 Cuma
İsveç Bağdat'taki personelini çekiyor
İsveç hükümeti, Bağdat Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesinin ardından bu ülkedeki tüm büyükelçilik personelini çektiğini duyurdu.

DW Türkçede yer alan habere göre Irakın, İsveçin Bağdat Büyükelçisini sınır dışı etme kararının ardından İsveç hükümeti, güvenlik gerekçesiyle Irakdaki bütün büyükelçilik personelini geri çektiğini ve Büyükelçilikte yapılan tüm işlemlerin bir süreliğine Stockholmden yürütülecegini açıkladı.

Stockholmdeki Irak Büyükelçiliği önünde Kuran yakılacağının duyurulması üzerine Çarşamba gecesi Bağdattaki İsveç Büyükelçiliğine kalabalık bir grup saldırı düzenlemiş, eylemciler binayı ateşe vermişti. Büyükelçilik personeli olayda zarar görmezken, oluşan maddi hasar konusunda bilgi verilmedi.

Stockholmdeki Irak Büyükelçilik binası önünde Kuran yakacağını duyuran Irak kökenli sığınmacı Salvan Momika, Perşembe günü duyurduğu yerde Kuran yakmamış ancak Müslümanların kutsal kitabını tekmelemişti. Bağdat yönetimi, İsveçin düşünce ve gösteri özgürlüğü kapsamına girdiğini söylediği bu eylemlerin yasaklanmasını talep ediyor.

İranda hükümetin çağrısıyla gösteriler

Şii İslamın hakim olduğu İranda da bugün hükümetin çağrısıyla İsveçteki Kuran yakma eylemleri kitlesel gösterilerle protesto edildi. İranın kamusal radyo televizyon kurumu, yapılan çağrıya binlerce kişinin Cuma Namazı sonrası katıldığını duyurdu.

Tahran yönetimi, tekrarlanan Kuran yakma eylemleri üzerine İsveç Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
Ankaradan lanetleme mesajı

İsveçteki Kuran yakma eylemleri nedeniyle Irak ile İsveç arasında yaşanan krize Türkiye de dahil oldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Perşembe günü geç saatlerde sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, İsveçte Irakın Stockholm Büyükelçiliği önünde kutsal kitabımız Kuran-ı Kerime yönelik yapılan alçakça saldırıyı lanetliyorum ifadelerini kullanmıştı.

Adalet Bakanı Tunç, İsveç hükümetinin uluslararası sorumlulukları çerçevesinde hareket edip İslam dinine ve Müslümanlara yönelik söz konusu nefret suçunu önleyecek tedbirleri bir an önce alması gerektiğini belirtmiş, saldırganlarla ilgili de yetkili makamların derhal soruşturma başlatmasını talep etmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Adalet Bakanı Tunç ayrıca, İsveçte Kurana yönelik protesto adı altında yapılan eylemlere bağlantılı olarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçu ile soruşturmalar başlattığını, Kuran yakan Rasmus Paludan, Salvan Momika ve diğer sekiz şüpheli hakkında yakalama emri çıkarıldığını duyurmuştu. Tunç, Rasmus Paludan ve Salvan Momika ile benzer eylemleri olan tüm diğer şüphelilerin tespiti hususlarında da soruşturmaların kapsamlı olarak yürütüldüğünü de açıklamıştı.

Rasmus Paludan adlı İsveç-Danimarka vatandaşı bir aşırı sağcı, Ocak ayı sonunda Türkiyenin Stockholmdeki büyükelçilik binası yakınında Kuran yakma eylemi düzenlemiş, eylem Türkiye ile pek çok İslam dünyasına mensup ülke tarafından sert ifadelerle kınanmıştı.

Kurban Bayramının ilk gününde ise Iraklı sığınmacı Salvan Momika yine Stockholmde, bu kez bir caminin önünde Müslümanların kutsal kitabının sayfaları arasına önce domuz pastırmaları koymuş, daha sonra tekmelemiş ve birkaç sayfasını da yakmıştı. Aynı kişi Perşembe günü de, Irak Büyüekelçiliği önünde benzer bir eylem yapacağını duyurmuş ve bu duyuru siyasi ve diplomatik tansiyonu yeniden yükseltmişti.

Son güncelleme: 22:27 21.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı