• Turkhane Logo

“İstenmeyen” mülteci gemisine “sosyalist” İspanya kucak açtı

İspanya'ya göç artıyor, halk rahatsız değil...

19:09 17 Haziran 2018 Pazar
“İstenmeyen” mülteci gemisine “sosyalist” İspanya kucak açtı
İspanya'ya göç artıyor, halk rahatsız değil...

İki ülke tarafından reddedilmesiyle Avrupa’da mülteci krizinin sembolü haline gelen ve Avrupalı siyasetçileri karşı karşıya getiren mülteci dolu kurtarma gemisi, İspanya’nın çiçeği burnunda sosyalist başbakanı tarafından ülkeye kabul edildi.

Çoğunluğu Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen 629 mülteciyi taşıyan Aquarius adlı gemi, geçen hafta denizdeki kurtarma operasyonunun ardından İtalya kıyılarına yanaşmak istemişti. Ancak İtalya’nın mülteci konusunda sert politika uygulamaya kararlı yeni hükümeti, geminin mültecileri ülkeye getirmesine izin vermedi. Malta’nın da mülteci gemisini geri çevirmesinin ardından Aquarius, Avrupa Birliği ülkelerinin yaşadığı mülteci krizinin siyasi sembolü haline geldi.
2 BİN 329 SİVİL TOPLUM GÖREVLİSİ KARŞILADI
Liberal görüşlerini gösterme fırsatını kaçırmayan, iki hafta önce göreve gelen İspanya başbakanı Pedro Sanchez oldu. Sosyalist başbakan, çatışmalardan ve yoksulluktan kaçan mültecileri ülkesine kabul ederek, mülteci politikasına bakışıyla ilgili önemli bir sinyal verdi. İki hafta denizde “ortada kalan” mülteciler, Valencia limanından  Avrupa’da yeni bir hayata başlayacak.



/

/



  İspanya’nın sosyalist başbakanı Pedro Sanchez, mültecileri kabul eden politikasıyla öne çıkıyor.
Aquarius gemisi, Sınır Tanımayan Doktorlar, SOS gibi sivil toplum örgütleri tarafından denizde kalan mültecilerin hayatını kurtarmak üzere görev yapıyor. Ülkelerinden kaçan mültecileri Valencia limanında aralarında gönüllüler, tercümanlar ve sağlık görevlilerinin bulunduğu yaklaşık 2.320 sivil toplum görevlisi karşıladı.
“HİÇ BİR İNSAN YASADIŞI DEĞİLDİR”
Kızıl Haç Genel Sekreteri Elhadj As Sy de mültecileri karşılayanlar arasındaydı. Aquarius gemisini spirütel yolculuk arayışı “odyssey”e benzeten Sy, “Gemideki bu insanlar, kimliklerine ve göç statülerine bakılmaksızın herkesin temel yardım ve korumaya erişmeleri gerektiğini bize hatırlatıyor” yorumu yaptı. Kızıl Haç yöneticisi, “Hiçbir insan ‘yasadışı’ değildir, yardıma ihtiyacı olan her insana yardım ulaşmalı” dedi.
Sınır Tanımayan Doktorlar da attıkları tweet’le, karaya ulaşan göçmenlerin sakin ve memnun olduğunu belirtti. UPDATE: #MSF team onboard #Aquarius explain to people rescued that they will disembark this morning in port of Valencia and what they can expect. People are calm and pleased to be arriving in #Spain. pic.twitter.com/ldnHgNwYTh — MSF Sea (@MSF_Sea) 17 Haziran 2018

Gemide bulunan yedi hamile kadının kontrolleri doktorlar tarafından yapıldı. Gemideki 123 çocuğun da hemen psikolojik destek almaları için çalışmalar başlatıldı.


İSPANYA’YA GÖÇ ARTIYOR, HALK RAHATSIZ DEĞİL


Son 5 yılda 600 bin göçmenin deniz yoluyla ulaştığı İtalya’da milliyetçiler koalisyon hükümeti kurdu. İspanya’ya bu rakamın çok altında mülteci ulaşsa da, yetkililer rakamın giderek arttığını açıkladı. İspanyol sahil güvenliği, Cuma ve Cumartesi günü 1000 mülteciyi denizden kurtardı. Kamuoyu yoklamalarına göre birçok İspanyol, mültecilere kapıları açmak ve onları ülkeye entegre etmekten yana. Mülteci yanlısı söylemleriyle öne çıkan sosyalist başbakan Sanchez’in seçilmesi de bu araştırmaları doğruluyor. Sanchez’in, geçmiş İspanyol hükümetlerinin aksine göçmenlere karşı daha yumuşak politikalar üretmesi bekleniyor.

Öte yandan Aquarius’u limana yanaştırmadığı için İtalya’yı eleştiren Fransa, gemdeki göçmenlerden sığınma şartlarını taşıyanlar ve talep edenlerin ülkeye gelebileceğini açıkladı.

Son güncelleme: 19:09 17.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı