• Turkhane Logo

İsrail'in yargılanacağı "soykırım" davası 11 Ocak'ta başlayacak

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı Sözcüsü Clayson Monyela, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, davanın ilk duruşmasının 11-12 Ocak'ta Lahey'de olduğunu ve avukatların bu yönde hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti.

10:56 04 Ocak 2024 Perşembe
İsrail'in yargılanacağı
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı Sözcüsü Clayson Monyela, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, davanın ilk duruşmasının 11-12 Ocak'ta Lahey'de olduğunu ve avukatların bu yönde hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti.

Güney Afrika Cumhuriyetinin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı soykırım davasının ilk duruşmasının 11-12 Ocakta yapılacağı bildirildi.

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı Sözcüsü Clayson Monyela, sosyal medya platformu Xten yaptığı açıklamada, davanın ilk duruşmasının 11-12 Ocakta Laheyde olduğunu ve avukatların bu yönde hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti.

İsrail, UADde savunma yapacak
Güney Afrikanın Filistinlilere soykırım yapmakla suçladığı İsrail, Birleşmiş Milletlerin en üst mahkemesi önünde kendisini savunacağını duyurdu.

Salı günü İsrail başbakanlık ofisinden Eylon Levy, İsrail devleti, Güney Afrikanın saçma sapan kan iftirasını çürütmek için Laheydeki Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önüne çıkacak diyerek davayı boykot etmeyeceklerini belirtmişti.   

Malezya Dışişleri Bakanlığı da Güney Afrika Cumhuriyetinin İsrail aleyhine dava açmasını, hesap verilebilirlik için somut adım olarak tanımlayarak destek verdi.

Güney Afrikadan ara emir talebi
Güney Afrika geçen hafta mahkemeden İsrailin Gazzedeki askeri operasyonlarını derhal askıya alması için bir ara emir çıkarmasını istedi.

Başvuruda İsrailin eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir. ifadelerine yer verilirken, eylemlerin Gazzedeki Filistinlileri yok etmek amacı taşıdığı vurgulanmıştı.

Dava devam ederse yıllar sürecek ancak ara kararın haftalar içinde çıkabileceği belirtiliyor.

UADnin İsrail aleyhine vereceği bir kararın ülkeyi siyasi ve ekonomik olarak izole edebileceği ifade ediliyor.

Kudüs İbrani Üniversitesinde hukuk profesörü olan Barak Medina, İsrail bunu görmezden gelemez dedi.

UADnin dava usulüne göre, davacı ve davalı ülkeler, 15 hakimden oluşan panele birer hakim ekleme hakkına sahip. Ayrıca, davalı İsrail, duruşmada 4 avukat tarafından temsil edilebilir ve destekçisi ülkelerin temsilcileri tarafından yazılmış mektupları mahkemeye sunabilir.

Son güncelleme: 10:56 04.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı