• Turkhane Logo

İsrail'e soykırım davası... BM: Davayı memnuniyetle karşılıyoruz

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in Filistin halkına karşı

21:37 11 Ocak 2024 Perşembe
İsrail'e soykırım davası... BM: Davayı memnuniyetle karşılıyoruz
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in Filistin halkına karşı

Sözcüde yer alan habere göre işgal altındaki Batı Şerianın orta kesiminde bulunan Ramallahtaki Nelson Mandela Meydanında Güney Afrikanın ICJde İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını desteklemek için gösteri düzenlendi.

Gösteri sırasında konuşma yapan Filistin Başbakanı Iştiyye, Filistin halkının yönetimi adına, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı gruplar adına ve Filistin halkımız adına Güney Afrikaya teşekkür ediyorum. İnsanlık onurunun savunucuları olan sizleri gururla selamlıyorum. dedi.

Filistin Başbakanı Iştiyye, konuşmasını şöyle sürdürdü:

İsrail bugün Uluslararası Adalet Divanında suçlanıyor, Uluslararası Ceza Mahkemesinde suçlanıyor, Güney Afrika sokaklarında, Londra, Paris, Berlin, Washington, Madrid ve Brüksel sokaklarında suçlanıyor. İsrail, yeryüzündeki her özgür ve onurlu Arap, her Afrikalı ve her özgür insan tarafından suçlanıyor.”

Konuşmasında, Gazze Şeridinde 23 binden fazla insanın öldürülmesi, suyun, elektriğin, ilacın kesilmesi soykırım değil mi? 60 bin yaralıyı öldürmeye çalışmak, 271 bin evi yıkmaya kalkışmak da soykırım değil mi? diye soran Iştiyye, dünyadaki bazı insanların bunu görmek istemediğini söyledi.

İsraili öldürmeye teşvik edenin de öldürmek amacıyla öldürenin de suçlu olduğunu vurgulayan Iştiyye, İsrail, Deyr Yasinden Tanturaya, Ed-Devayimeden (1948 sınırlarındaki) Kefr Kasıma ve Gazzeye kadar halkımıza karşı suçlar işledi ve bu suçların tamamı Filistin halkımıza karşı işlendi. diye konuştu.

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise, Lübnanın Güney Afrika ve hükümetinin tutumu ile Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine soykırım davası açma çabalarını desteklediği belirtildi.

BM DAVANIN AÇILMASINDAN MEMNUN

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin internet sitesinden yayımlanan ve 30dan fazla raportörün imzası olan açıklamada, Güney Afrikanın, İsrailin Gazzedeki eylemleriyle Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle ICJde açtığı davanın görülmeye başlanmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

BM Raportörleri, tarafları mahkemenin alacağı her türlü ihtiyati tedbir kararına saygı duymaya ve bu kararları uygulamaya çağırdı.

ICJnin vereceği kararın nihai ve bağlayıcı olduğunu ve temyize götürülemeyeceğini hatırlatan BM Raportörleri, tarafların bu karara uymasının Filistinlilerin haklarını koruma ve uluslararası hukukun üstünlüğü için zorunlu olduğuna dikkati çekti.

Filistinlilerin haklarının fütursuzca ihlal edildiği dönemde ICJde bu davayı açtığı için Güney Afrikayı takdir eden Raportörler, devletleri davanın görülmesinde mahkeme ile işbirliği yapmaya ve Divanın bağımsız hukuk mahkemesi rolüne saygı duymaya çağırdı.

Raportörler, birçok ülkenin, Güney Afrikanın bu davayı ICJye taşımasını desteklediklerini bildiren açıklamalarından ve dünya çapında davaya destek veren kişi ve kuruluşların ilkeli duruşlarından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Açıklamada, sadece Soykırım Sözleşmesini onaylayan devletlerin değil, herkesin soykırımı önleme, durdurma ve cezalandırma zorunluluğu bulunduğu hatırlatıldı.

BM Raportörleri, Gazzede yerinden edilmelerin ve sağlık altyapısını hedef alan saldırıların durdurulması, insani yardımların engellenmeden Gazzedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve acil ateşkes sağlanması yönünde çağrılarını yineledi.

İSRAİLE YÖNELİK SOYKIRIM DAVASI

Güney Afrikanın, İsrailin Gazzedeki eylemleriyle Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması Laheyde yapıldı.

Duruşmanın ilk gününde Güney Afrika tarafı, İsraile yönelik suçlamalarını gerekçe ve delilleriyle Divana sundu.

Duruşmada Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçular, İsrailin Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlamasını yöneltti.

Duruşmanın ilk günü, Güney Afrikanın Amsterdam Büyükelçisi Vusimuzi Madonselanın ülkesinin Divandan, İsrail aleyhine talep ettiği 9 ihtiyati tedbiri okumasının ardından sona erdi. Yarınki duruşmada ise İsrail heyeti savunmasını yapacak.

1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine ICJde dava açabiliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrailin 7 Ekim 2023ten bu yana Gazzede işlediği fiillerle Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralıkta ICJde dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.

Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle ICJden tedbir kararına hükmetmesini talep ederken, duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanlarını ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlıyor.

Kararın açıklanması için hakimleri bağlayan bir son tarih bulunmamakla birlikte, Divanın önceki yargılamalarına bakıldığında soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.

Son güncelleme: 21:37 11.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı