• Turkhane Logo

İsrail'den Batı Şeria'da son yılların en büyük saldırısı

İsrail, işgali altındaki Batı Şeria'da havadan ve karadan son yılların en büyük saldırısını başlattı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Cenin'de 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 10'u ağır 50 kişinin de yaralandığını açıkladı.

20:34 03 Temmuz 2023 Pazartesi
İsrail'den Batı Şeria'da son yılların en büyük saldırısı
İsrail, işgali altındaki Batı Şeria'da havadan ve karadan son yılların en büyük saldırısını başlattı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Cenin'de 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 10'u ağır 50 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbasın sözcüsü, İsrailin saldırısı için savunmasız halkımıza karşı işlenmiş yeni bir savaş suçu dedi.

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye de, Şu an yaşanmakta olan, işgalci rejimin Cenin Mülteci Kampını ortadan kaldırıp halkı tehcir etme girişimidir diye konuştu.

Iştiyye, İsrailin saldırılarının durdurulması için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

İsrail ordusu ise insansız hava araçlarının (İHA) da kullanıldığı saldırılarda Filistinli militanları hedef aldığını açıkladı. Açıklamada, Gece boyunca Ceninde 7 Filistinli militan etkisiz hale getirildi denildi.

İsrail, Cenin Mülteci Kampında ise yerel bir militan grup tarafından kullanılan bir komuta merkezini hedef aldığını savunuyor.

İngiliz Guardian gazetesine göre İsrail, saldırısı öncesi Beyaz Sarayı bilgilendirdi.

Ceninden gelen görüntülerde, silahlı çatışmaların sabaha kadar sürdüğü, sokaklarda silahlı ve maskeli Filistinli savaşçıların görüldüğü gözüküyor.

İsrail, son bir yılda birçok kez Ceninden saldırılar düzenlendiği gerekçesiyle bölgeyi hedef aldı.

İsrail ordusundan bir yetkili Cenin mülteci kampını işgal etme veya bölgede uzun süre kalma niyetlerinin olmadığını, ancak operasyonunun birkaç gün devam edebileceğini söyledi.

Yetkili 15-20 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
Hamastan Müdahaleye hazırız, ABDden İsraile destek mesajları

Gazzede yönetimi elinde bulunduran Hamas, İsrailin ileri gitmesi ve Cenindeki saldırılarını sürdürmesi halinde müdahaleye hazır olduğunu açıkladı.

ABD yönetimi ise İsrailin kendisini savunm hakkı olduğunu belirterek desteğini ifade etti.

Durumu yakından takip ettiklerini belirten Beyaz Saray Sözcüsü, İsrailin güvenliğini ve halkını Hamas, İslami Cihat ve diğer terörist gruplaraa karşı savunma hakkını destekliyoruz dedi.
Ne oldu?

İsrail, sabah erken saatlerde 0,42 kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 14 bin kişinin yaşadığı Cenin Mülteci Kampının merkezindeki bir apartmana İHA saldırısı düzenledi.

İsrail ordusuna göre bu daire, Hamas ve İslami Cihad gibi örgütlerden oluşan Cenin Tugayları için ortak operasyonel komuta merkezi olarak kullanılıyordu.

Bir askeri sözcü, Ceninin Filistinli savaşçılar için güvenli bir sığınak olarak hareket etmesini önlemeye odaklanan bir terörle mücadele operasyonu yaptıklarını söyledi.
Cenin Tugayları ise bir açıklama yaparak, İşgal [İsrail] güçleriyle son nefesimize ve mermimize kadar savaşacağız ve tüm gruplar ve askeri oluşumlarla birlik halinde çalışıyoruz dedi.

Kamp sakinlerinden Ahmed Zaki BBCye yaptığı açıklamada, İsrail ordusuna ait araçların birkaç koldan kampın dış mahallelerine girdiğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Filistinli ambulans şoförü Khaled Alahmad ise Mülteci kampında yaşananlar gerçek bir savaş dedi.

Alahmad, Havadan kampı hedef alan saldırılar oldu, her seferinde yaklaşık 5-7 ambulansla gidiyoruz ve yaralılarla dolu olarak geri dönüyoruz diye konuştu.
Son aylarda Batı Şeriada şiddet tırmandı. 20 Haziranda İsrail Ceninde düzenlediği helikopterli saldırıda 7 Filistinli öldürüldü.

Ertesi gün iki silahlı Hamas üyesi, Ceninin güneyinde dört İsrailliyi öldürdü. Ardından Ramallah kenti yakınlarındaki Turmusaya bölgesinde yüzlerce Yahudi yerleşimcinin evleri ve araçları ateşe verdiği saldırıda bir Filistinli vurularak öldürüldü.

İsrail, Batı Şeriayı 1967deki Altı Gün Savaşında işgal etmişti.

Doğu Kudüs dışında bu bölgede 490 bin Yahudi yerleşimci uluslararası hukuka aykırı şekilde yerleşmiş durumda.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudi yerleşimlerinin güçlendirilmesini vadediyor.

Son güncelleme: 20:34 03.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı