• Turkhane Logo

İsrail'de protestolar sokağa taştı

İsrail'de on binlerce kişi, Netanyahu hükümeti tarafından önerilen yargı reformunu protesto etmek için yine sokaktaydı.

09:21 10 Mart 2023 Cuma
İsrail'de protestolar sokağa taştı
İsrail'de on binlerce kişi, Netanyahu hükümeti tarafından önerilen yargı reformunu protesto etmek için yine sokaktaydı.

Başta başkent Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde yapılan gösterilere katılım giderek artarken, son yapılan anketlerde ise İsraillilerin yüzde 66sının söz konusu reform planına karşı çıktığı belirtildi.

Bugün yapılan gösterilerde de geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi emniyet güçleri ile eylemciler karşı karşıya geldi. Şehir merkezindeki otoyolu çift yönlü trafiğe kapatan kalabalığa polis müdahale etti. Birçok kişi gözaltına alındı.

Havaalanına giden yolları kapattılar
Özellikle göstericilerin Tel Aviv Havaalanına giden yolları kapatması sonucu ise Romaya resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanan Netanyahunun, Kudüsten Tel Avive helikopterle geçmek zorunda kaldığı aktarıldı.

Aşırı sağcı hükümetin yargı reformuna eleştiri
Öte yandan Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı hükümet, tartışmalı yargı reformunu Meclisten geçirme noktasında adım adım ilerliyor.
Netanyahu, düzenlemelerin hükümet organları arasındaki dengeyi yeniden sağlayacağını ve iş dünyasını canlandıracağını savunurken, ekonomistler ve hukuk uzmanları ise bu değişikliklerin İsraili izole edeceğini, ekonomiye zarar vereceğini ve yargı bağımsızlığını zayıflatacağını söylüyor.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocakta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurdu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açtı.

Son güncelleme: 09:21 10.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı