• Turkhane Logo

İsrail'de 8 milyar dolarlık 'eşi görülmemiş' savaş bütçesi onaylandı

İsrail hükümeti,

17:31 28 Kasım 2023 Salı
İsrail'de 8 milyar dolarlık 'eşi görülmemiş' savaş bütçesi onaylandı
İsrail hükümeti,

İsrail devlet televizyonu KANın haberine göre, hükümetin savaş giderleri için hazırlanan ek bütçe karara bağlandı.

Ülkede 7 Ekimden sonra kurulan savaş kabinesinin üyesi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantzın bütçeye karşı çıktığı aktarıldı.
Başbakan Binyamin Netanyahunun lideri olduğu Likud Partisinden bakanlar Nir Barkat ile Ofir Akunisin de bütçeye destek vermediği belirtildi
Söz konusu itirazlara rağmen savaş giderlerinin finansı için 30 milyar şekellik (8 milyar dolar) ek bütçenin onaylandığı kaydedildi.
İSRAİLDEKİ SAVAŞ BÜTÇESİ HÜKÜMETTE ÇATLAĞA YOL AÇMIŞTIİsrailde hükümetin hazırladığı 8 milyar dolarlık ek savaş bütçesinde, Ultra Ortodoks nüfus ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine ayrılan fonlar, savaş kabinesi olarak adlandırılan Acil Durum Hükümetinde çatlağa yol açmıştı.
Times of Israelin haberine göre, İsrailde 7 Ekimden sonra kurulan savaş kabinesinin üyesi ve eski Savunma Bakanı Gantz, hükümetin hazırladığı ek savaş bütçesindeki Ultra Ortodoks nüfus ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri için örtülü ödenekten ayrılan payın olduğu gibi kalması durumunda aleyhte oy kullanacağını belirtmişti.
Gantz, eski siyasi rakibi ve şimdiki koalisyon ortağı Netanyahuya yazdığı mektubunda, hükümetin savaşla ilgili olmayan tartışmalı adımlara büyük meblağlar ayırmasının milli dirayeti ve toplumsal bütünlüğü zarara uğratacağını belirterek hükümetin buna uygun davranmasını istemişti.
İsraildeki tüm fonların şu anda savaş ihtiyaçlarına aktarılması gerektiğini savunan Gantz, teklifin bu haliyle gelmesi durumunda aleyhte oy kullanacağını ifade ederek, hükümetten ayrılma tehdidinde bulunmuştu.
BAŞBAKANDAN SAVAŞ KABİNESİ MÜTTEFİKİNE RESTİsrail Başbakanı Binyamin Netanyahunun ofisinden yapılan yazılı açıklamada ise Gantzın taleplerinin kabul edilmediği bildirilmişti.
Açıklamada, gelecek 90 gün içinde savaş ihtiyaçlarında kullanılmak üzere eşi görülmemiş, yaklaşık 8 milyar dolar değerinde bir bütçe sunulacağı ifade edilmişti.

Son güncelleme: 17:31 28.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı