• Turkhane Logo

İsrail ve Hamas'tan yeni "insani ara" sinyali

İsrail ile Hamas Gazze Şeridi'nde yeni bir insani ateşkese prensipte hazır oldukları mesajını verdi. Hamas lideri Haniye'nin bugün ateşkes görüşmeleri için Mısır'a gitmesi bekleniyor.

12:06 20 Aralık 2023 Çarşamba
İsrail ve Hamas'tan yeni
İsrail ile Hamas Gazze Şeridi'nde yeni bir insani ateşkese prensipte hazır oldukları mesajını verdi. Hamas lideri Haniye'nin bugün ateşkes görüşmeleri için Mısır'a gitmesi bekleniyor.

İsrail ile Hamas arasında Gazzedeki savaş sürerken, taraflar yeni bir insani ateşkese sıcak baktıklarının sinyalini verdi. İsrail Cumhurbaşanı Isaac  Herzog dün akşam yaptığı açıklamada, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için ülkesinin yeni bir insani araya ve ilaveten insani yardıma hazır olduğunu söyledi.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyenin de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını görüşmek üzere bugün Mısıra gitmesi bekleniyor. Hamasa yakın çevrelerden alınan bilgiye göre Katarda yaşayan Haniye bugün üst düzey Hamas heyeti ile birlikte Mısırda görüşmeler yapacak. Haniyenin Mısır İstihbarat Servisi Şefi Abbas Kemalle de bir görüşme yapması planlanıyor. Mısırdaki görüşmelerin amacı, tutukluların serbest bırakılması ve Gazze Şeridine yönelik kuşatmanın sona ermesi için bir uzlaşma hazırlamak amacıyla saldırılar ve savaşın durdurulması olarak açıklandı. Bunun yanı sıra görüşmelerde Gazze Şeridine yardımların gönderilmesi, İsrail Ordusunun Filistin bölgelerinden çekilmesi ve Filistinlilerin Gazze Şeridinin kuzeyine yeniden dönebilmesi gibi konular da gündemde olacak.
Ateşkes bir hafta sürmüştüKasım ayında Katar, Mısır ve ABDnin arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonrasında İsrail ve Hamas bir hafta insani ateşkes ilan etmiş ve bu süre içinde Hamas 105 rehineyi, İsrail ise cezaevlerindeki çoğu çocuk ve kadın 240 tutukluyu serbest bırakmıştı. İsrailli yetkililerin verdiği bilgiye göre Hamasın elinde halen 129 İsrailli rehine bulunuyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Salı günü rehinelerin aileleriyle yaptığı görüşmede, Tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak bizim görevimiz açıklamasını yaptı.
Amerikan haber sitesi Axios: İsrail bir hafta ateşkes önerdiAmerikan haber sitesi Axiosun haberine göre İsrail rehinelerin serbest bırakılması için Katar aracılığıyla en az bir haftalık ateşkes önerdi. Axios, iki İsrailli yetkili ve bir başka kaynağa dayandırarak verdiği haberde, İsrail yönetiminin ateşkeste Gazzede rehin olarak tutulan kadınların yanı sıra 60 yaş üstü erkekler ve hasta ya da yaralıların serbest bırakılmasını talep ettiğini öne sürdü.
Bu arada İsraille savaşan bir diğer Filistinli örgütü İslami Cihad, İsrailli iki rehinenin Gazze Şeridinde olduğunu gösteren bir video yayınladı. Söz konusu iki rehine videoda rehinelerin serbest bırakılması için İsraile baskı yapılması çağrısında bulunuyor.
AB ve ABDnin terör örgütleri listesinde yer alan radikal İslamcı Hamas 7 Ekimde İsraile saldırılar düzenlemiş, İsrailin verdiği bilgiye göre bu saldırılarda bin 140 İsrailli öldürülmüş, 250 İsrailli ise rehin alınarak Gazze Şeridine götürülmüştü. İsrailin bu saldırılara misilleme olarak Gazze Şeridine başlattığı saldırılarda ise Hamasa bağlı Sağlık Bakanlığının verdiği bilgilere göre 19 bin 660dan fazla Filistinli yaşamını yitirdi.

Son güncelleme: 12:06 20.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı