• Turkhane Logo

İsrail, Türkiye'yi SADAT aracılığıyla Hamas'a para ve silah yardımı yapmakla suçladı

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet, gözaltına alınıp sınırdışı edilen Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin sorgusuna dayanarak Ankara'nın Hamas'a SADAT aracılığıyla yardım ettiğini ileri sürdü.

20:37 13 Şubat 2018 Salı
İsrail, Türkiye'yi SADAT aracılığıyla Hamas'a para ve silah yardımı yapmakla suçladı
İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet, gözaltına alınıp sınırdışı edilen Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin sorgusuna dayanarak Ankara'nın Hamas'a SADAT aracılığıyla yardım ettiğini ileri sürdü.

Şin Bet, Türkiyeyi Hamasa SADATı kullanarak para ve silah yardımı yapmakla suçladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise İsrailin suçlamalarının gerçekdışı ve ciddiyetsiz olduğunu söyledi.
 
Sputnikte yer alan habere göre, Tel Avivde 1 Ocakta gözaltına alınıp 11 Şubatta Türkiyeye sınırdışı edilen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekelinin sorgusuyla ilgili İsrail içistihbarat servisi Şin Betden açıklama geldi. Haberde şöyle denildi:
 
Hamasın Filistin Yönetimi Başkanı Mamhud Abbasın devrinin biteceği gün için Batı Şeriada siyasi varlığını artırma çalışmaları yaptığını aktaran açıklamada, Hamas, Türkiye aracılığıyla Gazze ve Batı Şeriaya terör fonları akıtıyor iddiası ortaya atıldı.

Türkiyeyi Hamasa para ve silah yardımı yapmakla suçlayan Şin Bete göre, Ankara bunun için Uluslararası Savunma Danışmanlık Ticaret Şirketini (SADAT) kullanıyor. SADAT A.Şnin kurucularından emekli tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Ağustos 2016dan beri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın Başdanışmanı konumunda.
 
SADAT, SİLAH FUARINA GÖTÜRDÜ
 
Açıklamada Cemil Tekeli ile 21 Ocakta gözaltına alınan İsrailli Arap Daraam Jabarinin Türkiyede üst düzey Hamas üyesi Zaher Jabarin tarafından örgüte yardım etmeleri için tutulduğu ileri sürüldü. Tekelinin sorgusu sırasında, Türkiyenin SADAT aracılığıyla Hamasın askeri açıdan güçlenmesine katkı yaptığı öğrenildi diyen Şin Bete göre SADAT, üst düzey Hamas üyelerinin 2015te Türkiyede bir silah fuarına gitmesini de sağladı.
 
TÜRK YETKİLİLERLE DOĞRUDAN TEMAS
 
Sorgu sırasında Hamasın, Cihad Yağmur aracılığıyla Türk yetkililerle doğrudan temas halinde olduğu ortaya çıktı diyen Şin Bete göre Tekeliden 2012de Türkiyeye gelen Hamas üyelerinin yerleşmelerine yardımcı olması da istenildi.
 
Çoğu, kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalitin kurtarıldığı takas anlaşmasıyla serbest bırakılan Hamas üyeleriydi. Tekeli bu kişilerin Türkiyede kalmalarına uygun vize almalarına, ev kiralamalarına, araba almalarına ve kendi isimlerine şirket açıp yerleşik düzene geçmelerine yardımcı oldu.
 
Buna göre Türkiyede Zaher Jabarinin talimatlarıyla Hamas üyeleri paravan bir şirket açıp kara para akladı.
 
PARALAR GAZZE VE BATI ŞERİAYA GÖNDERİLDİ
 
Paranın kaynağı Türkiyede yetkililerden gizlenirken bu yöntemle Gazzeye milyonlarca dolar gönderildi.
 
Açıklamada Daraam Jabarinin sorgusundan Türkiyeyi sık sık ziyaret ettiği, kendisinden yüzbinlerce euroyu Batı Şeriaya götürmesinin istendiği ifadelerine yer verildi. Jabarinin evinde de 91 bin euro bulunduğu kaydedildi.
 
Şin Bet, Tekelinin Zaher Jabarin ile yardımcısı Salameh Marinin Türkiyeye yerleşmesine yardım ettiğini, Daraam Jabarinin de bu iki kişinin talimatlarıyla hareket ettiğini savundu.
 
TÜRK YETKİLİLERİN YARDIMIYLA
 
Açıklamada Hamasın Türkiyedeki dallanıp budaklanmış ekonomik ve askeri faaliyeti, Türk yetkililerin görmezden gelmesi ve bazen teşvik etmesiyle, bazıları hükümete yakın olan Türk vatandaşlarının da yardımıyla, engelsiz biçimde gerçekleşiyor iddiasına yer verildi.
 
TEKELİDEN İŞKENCE SUÇLAMASI
 
Tekeli, Türkiyeye dönüşte İsrailde işkence gördüğünü ileri sürüp Her hakkımı istediğimde, büyükelçi ve avukatla görüşmek istediğimde, daha kötü şartlara koydular. Çırılçıplak soydular, kelepçeli bir şekilde buz gibi bir odada beklettiler dedi. Kendisine zorla hap içirildiğini, iğne yapıldığını anlattı.
 
GERÇEKDIŞI VE CİDDİYETSİZ İDDİALARI KINIYORUM
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İsrailde gözaltına alınıp serbest bırakılan Cemil Tekeliden alındığı iddia edilen ifadelere dayanılarak İsrail İç İstihbarat Ajansınca basına servis edilen bazı iddialar hakkındaki soruya cevaben bir açıklama yaptı. Aksoy, açıklamasında Gözaltına alınan vatandaşımızdan hangi koşullarda alındığı belirsiz bazı ifadelere dayanılarak ortaya atılan gerçekdışı ve ciddiyetsiz iddiaları reddediyoruz. Türkiyenin kendi topraklarında başka bir ülkenin güvenliğini tehlikeye atacak bir faaliyete izin vermesi söz konusu değildir dedi.
 

Son güncelleme: 20:37 13.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı