• Turkhane Logo

İsrail, Sudan ile barış anlaşması imzalayacak

İsrail ile Sudan'ın, Hartum'daki geçici yönetim olan Egemenlik Konseyi'nin yetkilerini sivil hükümete devretmesinin ardından Washington'da bir barış anlaşması imzalayacağı bildirildi.

10:10 03 Şubat 2023 Cuma
İsrail, Sudan ile barış anlaşması imzalayacak
İsrail ile Sudan'ın, Hartum'daki geçici yönetim olan Egemenlik Konseyi'nin yetkilerini sivil hükümete devretmesinin ardından Washington'da bir barış anlaşması imzalayacağı bildirildi.

Hartuma giderek Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile bu yıl iki ülke arasında imzalanması planlanan barış anlaşmasını görüşen İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, yaptığı açıklamada ülkesine dönmesinin ardından Sudan ile ülkesinin barış anlaşması imzalayacağını bildirdi. Cohen, Ziyaretin bir parçası olarak Sudan ve İsrail arasında bir barış anlaşması imzalanması konusunda mutabık kaldığımızı açıklamaktan memnuniyet duyuyorum dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise barış anlaşması imza töreninin, Sudandaki geçici yönetim olan Egemenlik Konseyinin yetkilerini sivil bir hükümete devretmesinin ardından Washingtonda yaklaşık birkaç ay içinde yapılmasının planlandığı ifade edildi.

Sudanın son dönemde İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fastan sonra dördüncü ülke olacağına vurgu yapıldı.

Sudan ziyaretinde Cohene, İsrail Dışişleri Bakanlığı heyetinin eşlik ettiği ve görüşmelerde İsrailin Hartumdaki yönetime gıda güvenliği, su kaynakları yönetimi, tarım ve diğer kalkınma alanlarında yardım isteğini ilettiği paylaşıldı.

1967deki Arap Birliğinin üç hayır kararına gönderme

Bugün Sudana gerçekleştirilen ziyaret stratejik bir Arap ve Müslüman ülkeyle tarihi barış anlaşmasının köşe taşını teşkil ediyor diyen İsrailli Bakan Cohen, anlaşmanın Tel Avivin Afrikadaki diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerinin tesisinin önünü açacağına işaret etti.
İsrailin Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Golan Tepelerini işgal ettiği 1967deki Altı Gün Savaşından sonra Hartumda toplanan tarihi Arap Birliği Zirvesinin karar metnine işaret eden Cohenin, Sudanın başkenti Hartum, İsrailde Arap ülkelerinin üç hayır şeklindeki tarihi Arap Birliği kararını hatırlatır; İsrail ile barışa hayır, İsrail ile müzakerelere hayır, İsraili tanımaya hayır. Sudanlılarla üç hayırın üç evet olduğu yeni bir gerçeklik inşa ediyoruz; İsrail ve Sudan arasında müzakerelere evet, İsraili tanımaya evet, devletler ve halklar arasında barışa evet sözlerini dile getirdi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 23 Ekim 2020de yaptığı açıklamada, Sudanın İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Son güncelleme: 10:10 03.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı