• Turkhane Logo

İsrail: Ramazan'da durum kötüleşirse durduramayız

İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak), Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişlerinin kısıtlanması nedeniyle durumun kötüleşmesi halinde bunu durdurmanın zor olacağı uyarısında bulundu.

23:48 27 Şubat 2024 Salı
İsrail: Ramazan'da durum kötüleşirse durduramayız
İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak), Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişlerinin kısıtlanması nedeniyle durumun kötüleşmesi halinde bunu durdurmanın zor olacağı uyarısında bulundu.

İsrail ordu radyosunun haberinde, Şin-Bet ve ordunun, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahuya sunmak üzere bir durum değerlendirmesi raporu hazırladığı kaydedildi.

Ramazan ayına iki hafta kala ordu ve Şin-Betin, İsrailli Arap vatandaşların bu ayda Mescid-i Aksaya girişine getirilecek kısıtlamalara ilişkin tutumlarında ısrar etmeyi sürdürdüğü aktarılan haberde, tutumunu değiştirmesi için konunun Netanyahu ile yeniden tartışılmasını talep ettikleri ifade edildi.

Haberde, Şin-Betin Başbakan Netanyahuya, Batı Şeriada güvenliğin kötüye gitmesi ihtimali yüksek olduğunu ve gerçekleşmesi halinde kuvvetlerin Gazze ve Lübnan sınırında savaşması ve konuşlandırıldığı bir dönemde güvenlik durumunun kötüleşmesini durdurabilmenin şüpheli olduğunu içeren görüşünü sunacağı dile getirildi.

Netanyahuya son bir yılda Batı Şeria ve Kudüste silahlı saldırılarda yüzde 80 artış yaşandığını, 7 Ekim 2023ten bu yana bu bölgelerde 500den fazla güvenlik olayının yaşandığını gösteren verilerin sunulacağı belirtilen haberde, Şin-Betin ayrıca Hamasın operasyonlarını Gazzeden Batı Şeriaya yönlendirme girişimleri olduğunu aktardığı dile getirildi.

NELER YAŞANMIŞTI?

İsrailin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 18 Şubatta X hesabından yaptığı paylaşımda, Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksaya girişinin yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

İsrail Başbakanlığından 19 Şubatta yapılan açıklamada da Ben-Gvirin talep ettiği ramazanda Filistinlilerin Mescid-i Aksada ibadetlerinin kısıtlanması kararının güvenlik göz önüne alınarak dengeli biçimde alındığı ifade edilmişti.

İsrail basınında çıkan haberlerde ise İsrail vatandaşı Filistinlilerden de belirli yaşın altındakilerin Mescid-i Aksaya girişinin yasaklanacağı belirtilmişti.

İsrail polisi, 7 Ekim 2023ten bu yana cuma günleri başta olmak üzere Mescid-i Aksaya girişlere kısıtlama getiriyor.

İsrailin geçmişte Mescid-i Aksaya yönelik ihlalleri Filistin coğrafyasında tansiyonu yükseltmiş, 2021in Ramazan ayında Aksaya düzenlediği baskın İsrail içindeki şehirler, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeriada olaylar çıkmasına yol açmıştı. Bölgedeki gerilim İsrailin Gazzeye 11 gün süren şiddetli saldırılarıyla son bulmuştu.

Son güncelleme: 23:48 27.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı