• Turkhane Logo

İsrail ordusundan Refah’a operasyon açıklaması: Filistinliler bölgeden ayrılsın

İsrail, Filistinlilerden, beklenen kara harekatı öncesinde Refah'ın bazı bölgelerini geçici olarak boşaltmalarını istedi.

12:25 06 Mayıs 2024 Pazartesi
İsrail ordusundan Refah’a operasyon açıklaması: Filistinliler bölgeden ayrılsın
İsrail, Filistinlilerden, beklenen kara harekatı öncesinde Refah'ın bazı bölgelerini geçici olarak boşaltmalarını istedi.





İsrail ordusu (IDF) ‘sınırlı kapsamlı’ bir operasyon için Refah sakinlerini Gazze’nin güneyindeki kenti boşaltmasını istediğini duyurdu.



Ordu, Refah’ın doğu kesimlerindeki Filistinlilere yakınlardaki bir “insani bölgeye” gitmeleri çağrısında bulundu.



IDF, açıklamasında tahliye çağrısını “duyurular, kısa mesajlar, telefon görüşmeleri ve Arapça medya yayınları” yoluyla yaptığını kaydetti. 



Ordu, bu araçların “belirtilen bölgelerdeki sivillerin kademeli olarak hareket etmesini teşvik etmek” için kullanılacağını söyledi.



İsrail, bir milyondan fazla yerinden edilmiş Gazze sakininin sığındığı Mısır sınırındaki Refah’a asker göndermeyi planladığı konusunda aylardır uyarıda bulunuyordu. 



Tel Aviv, Hamas’a karşı yedi aydır sürdürdüğü saldırıda bu şehri ele geçirmeden zaferin mümkün olmadığını bildirdi. 



Açıklamada, Refah tahliyesi için bir zaman dilimi belirlemediklerini, ancak operasyonel değerlendirmeler yapılacağı kaydedildi. 



‘Sınırlı kapsamlı’ tahliyede kapsamında Refah’tan 100 bin kişinin taşınması anlamına geliyor. 



Ordu Radyosu, tahliyelerin Refah’ın birkaç çevre bölgesine odaklandığını ve buradan tahliye edilenlerin yakındaki Han Yunus ve Al Muwassi’deki çadır kentlere yönlendirileceğini söyledi.



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın esir takası mutabakatı için dile getirdiği Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların sonlandırılması talebini kabul etmeyeceklerini belirtti.



Savunma Bakanı Yoav Gallant, pazar günü, “çok yakın bir gelecekte Refah’ta güçlü bir operasyon” uyarısında bulundu. 



Refah yakınında İsrail’e roket saldırısı



Bu arada Refah kenti yakınlarında Hamas’ın silahlı kanadının üstlendiği roket saldırısında üç İsrail askeri öldü.



İsrail ordusu, Gazze’nin güneyindeki Refah’tan, kıyı bölgesine giden yardım kamyonlarına kapatıldığını söylediği geçiş bölgesine doğru 10 mermi fırlatıldığını söyledi.



İsrail ordusunu açıklamasında, “Hamas tarafından Refah Sınır Kapısı’nın bitişiğinde gerçekleştirilen atışlar, terör örgütünün insani tesis ve alanları sistematik olarak istismar etmesinin ve Gazzeli sivil nüfusu canlı kalkan olarak kullanmaya devam etmesinin açık bir örneğidir” denildi.



Hamas’ın silahlı kanadı, sınır kapısı yakınlarındaki bir İsrail ordu üssüne roket attığını açıkladı ancak roketlerin nereden atıldığını teyit etmedi. 



Filistinli sağlık görevlileri, Hamas saldırısından kısa bir süre sonra İsrail’in Refah’ta bir eve düzenlediği hava saldırısında üç kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını kaydetti. 



Batı ve Mısır endişeli



Ancak Batı ve komşu Mısır, bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı kente yönelik yüksek kayıplı bir operasyon ihtimali konusunda endişelerini dile getiriyor.



İsrail’in ‘stratejik ortağı’ Mısır, IDF’nin askerden arındırılmış olması gereken Gazze-Mısır sınırını ele geçirmesinin ya da Filistinlileri Mısır’a itecek herhangi bir hamlenin İsrail’le on dört yıllık barış anlaşmasını tehdit edeceğini söyledi.



Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail’in Refah’a yapacağı bir kara harekatının “kelimelerle ifade edilemeyecek bir trajediden başka bir şey olmayacağı” uyarısında bulundu.



ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili onlarca üyesi, Başkan Joe Biden yönetimine bir mektup yazarak, İsrail’in, Gazze Şeridi’nin Refah kentine olası saldırısını engellemesini istedi.

Son güncelleme: 12:25 06.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı