• Turkhane Logo

İsrail, kuzey Gazze'nin tahliyesi için süreyi uzattı

İsrail, Filistinlilere Gazze Şeridi'nin güneyine geçmeleri için yeniden süre tanıdı. İsrail ordusu, Hamas'ın yetkilisi Murad Ebu Murad'ın öldürüldüğünü duyurdu.

14:11 14 Ekim 2023 Cumartesi
İsrail, kuzey Gazze'nin tahliyesi için süreyi uzattı
İsrail, Filistinlilere Gazze Şeridi'nin güneyine geçmeleri için yeniden süre tanıdı. İsrail ordusu, Hamas'ın yetkilisi Murad Ebu Murad'ın öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail ordusu, Filistinlilere Gazze Şeridinin kuzeyinden güneye geçmeleri için yerel saat ile 09.00-15.00 arasında mühlet tanıdı ve bu süre zarfında saldırı düzenlemeyeceğini duyurdu. İsrail ordusundan bir sözcü, sosyal medya platformu Xten yaptığı açıklamada, Beyt Hanunda yaşayan Filistinlilerin saldırıya uğrama endişesi taşımadan, belirlenmiş bir güzergâh üzerinden Han Yunusa geçebileceklerini belirtti.

İsrail ordusu dün de Gazze Şeridinin kuzeyinde yaşayan 1 milyon 100 bin Filistinlinin güneye geçmesi için 24 saat süre tanımış ve bu süre dün akşam TSİ 20.00de dolmuştu. İsrailin çağrısı başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplumda da yoğun tepkilere neden olmuştu.

BM, 1 milyon 100 bin Filistinlinin bölgedeki yaklaşık 2 milyon 300 binlik nüfusun neredeyse yarısı olduğuna dikkat çekerek, bu kadar çok kişinin büyük bir trajedi yaşanmadan 24 saatte güneye tahliyesinin imkansız olduğunu vurgulamıştı. BM, İsrailden tahliye kararını geri almasını da talep etmişti.

Olası bir mülteci dalgasından endişe eden Mısır da Gazze sınırını kapattığı için bölgede Hamas ile İsrail arasında sıkışıp kalan ve gidebileceği yer olmayan sivillerin büyük bir insanlık dramı yaşamasından endişe ediliyor.

Öte yandan, sivillerin bölgeyi terk etmesi halinde İsrailin hazırlandığı kara saldırısını başlatacağını düşünen Hamasın da güneye geçmek isteyen Filistinlileri durdurduğu ve zorla geri gönderdiği iddia edildi.

İsrail: Hamasın lider kadrosundan Ebu Murad öldürüldü
İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridine yönelik bombardımanını sürdürdü. Saldırılarında Hamasın lider kadrosundan Murat Ebu Muradın öldürüldüğü de duyuruldu. Ordu, Ebu Muradın İsraillilere yönelik 7 Ekimde başlayan saldırıların ana sorumlularından biri olduğunu iddia ederek, Hamasın hava saldırılarından sorumlu kişi olduğunu ileri sürdü. Hamas ise Murad Ebu Muradın öldürüldüğünü henüz doğrulamadı.
Hamasın geçen Cumartesi başlattığı saldırılardan bu yana İsrail kaynaklarına göre çoğu sivil bin 300den fazla İsrailli hayatını kaybetti. Yaklaşık 150 İsraillinin de Hamas tarafından kaçırıldığı tahmin ediliyor.

İsrailin Gazze Şeridine yönelik hava saldırılarında ise Filistin kaynaklarına göre, Cuma günü itibarı ile 600ü çocuk olmak üzere en az bin 900 Filistinli hayatını kaybetti.

Son güncelleme: 14:11 14.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı