• Turkhane Logo

'İsrail ile uluslararası ara bulucular yoluyla müzakerelere başlamaya hazırız'

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile uluslararası ara bulucular yoluyla açık veya gizli müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söyledi.

23:43 21 Eylül 2018 Cuma
'İsrail ile uluslararası ara bulucular yoluyla müzakerelere başlamaya hazırız'
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile uluslararası ara bulucular yoluyla açık veya gizli müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbası başkent Paristeki Elysee Sarayında kabul etti.

Abbas görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusyanın oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsüne işaret ederek, İsrail ile Ortadoğu Dörtlüsü ve diğer ülkelerin ara buluculuğuyla açık veya gizli müzakerelere başlamaya hazırız. dedi.

Ortadoğu Dörtlüsüne bazı Arap ülkelerinin de katılabileceğini kaydeden Abbas, bu görüşmelerin sadece ABDnin arabuluculuğuna bırakılamayacağını vurguladı.


Müzakereleri İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahunun akamete uğrattığını vurgulayan Abbas, Filistin tarafı hiçbir zaman müzakereleri reddetmedi. ifadesini kullandı.

ABDnin BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararına da değinen Abbas, ABDnin finansmanı kesmesinin ardından UNRWAyı destekleme konusunda uluslararası tartışmalar olduğunu ve Avrupa ülkelerinin bu konuya ihtimam gösterdiğini dile getirdi.

Fransız basınında çıkan haberlerde, ABD tarafından giderek artan bir şekilde baskı altında tutulan Filistin yönetimininin, başta Fransa olmak üzere ABden destek arayışı içinde olduğu ve bu yüzden Paris ziyaretinin gerçekleştiği yorumu yapıldı.

ABD ile gerginlik

ABD yönetimi son olarak BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) yaptığı mali yardımları tamamen durdurma kararı almıştı. Washington ayrıca,Filistin Kurtuluş Örgütünün Washingtondaki ofisinin kapatılacağını açıklamıştı.

ABD Başkanı Trump da yaptığı açıklamada, Filistin yönetimi ABDnin ara buluculuğunda İsrail ile yapılması öngörülen barış görüşmelerine katılmayı kabul edinceye kadar Filistine mali yardımda bulunmayacaklarını bildirmişti.Trump yönetimi, Yüzyılın Anlaşması diye nitelendirilen ve İsrail-Filistin meselesini çözüme kavuşturmayı amaçlayan bir plan üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, planı yüzyılın tokadı olarak nitelemiş ve Amerikalı yetkililerle görüşmeyi reddetmişti.

Son güncelleme: 23:43 21.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı