• Turkhane Logo

İsrail ile Hamas rehine takasında anlaştı

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun, Hamas ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasını kabul ettiğini duyurdu.

08:50 22 Kasım 2023 Çarşamba
İsrail ile Hamas rehine takasında anlaştı
İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun, Hamas ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasını kabul ettiğini duyurdu.





KAN, ateşkes günlerinin, Gazze Şeridi’nin güneyine karadan saldırı hazırlığı amacıyla ordu güçlerini yeniden organize etmek için kullanabileceğini duyurdu:



“İsrail ordusunun şu aşamada çekinmeden anlaşmayı kabul ettiği söylenebilir. Orduda ateşkesin sahadaki güçleri yeniden organize etmek için kullanılabileceği söyleniyor. Kara manevrasının Gazze Şeridi’nin güneyine kadar genişletilmesine yönelik hazırlıklar da yapılıyor.”



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da hükümetin zor ama doğru bir karar verdiğini belirterek, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını söyledi.



Öte yandan Netanyahu, Gazze’de geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas’la savaşa devam edeceklerini kaydetti.



İsrail Başbakanı, üzerinde konuşulan anlaşmanın, Kızılhaç’ın Hamas’ın elinde bulunan rehinelere ulaşarak gerekli tıbbi desteği sağlamasını da içerdiğini belirtti.



Anlaşmanın kapsamı



İsrail basınından sızan bilgilere göre; takas anlaşmasında ilk olarak 80 kişi serbest bırakılacak. Kaçırılan her İsrailliye karşılık da 3 Filistinli tutuklu, İsrail tarafından serbest bırakılacak. 



Dört günlük ateşkes uygulanacak ve İsrail daha fazla rehinenin serbest bırakılması karşılığında ateşkes süresini uzatcak. Ayrıca Gazze’ye yakıt ve yardım desteğine de izin verilecek. 



Öte yandan Kızıl Haç, Gazze’de rehin olarak kalacak kişilere ilaç sağlanması da dahil olmak üzere erişime sahip olacak.



İsrail’e göre, Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.



İsrail hapishanelerinde 2000’den fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.



İsrail güçleri, 7 Ekim’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 3 bin Filistinliyi gözaltına aldı.

Son güncelleme: 08:50 22.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı