• Turkhane Logo

İsrail askerleri tarafından öldürülen gazetecinin cenazesinde arbede çıktı

İsrail askerlerinin öldürdüğü Al Jazeera televizyonunun Filistinli kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin cenazesi on binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

10:38 14 Mayıs 2022 Cumartesi
İsrail askerleri tarafından öldürülen gazetecinin cenazesinde arbede çıktı
İsrail askerlerinin öldürdüğü Al Jazeera televizyonunun Filistinli kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin cenazesi on binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Filistinli kadın muhabirinin cenazesinde İsrail güçlerinin gereksiz güç kullanmasına sert tepki gösterdi. .

AB’nin Filistin’deki temsilciliği, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail polisinin cenazenin hastaneden alınışı ve kortej eşliğinde götürülüşü sırasında İsrail polisinin orantısız güç kullandığı suçlamasında bulundu. İsrail polisinin davranışlarından ”dehşete düştük” denilen açıklamada, “ABye göre, bu tür orantısız davranışlar yalnızca gerilimi körüklüyor.” denildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrellin ofisinden yapılan açıklamada, Akilenin işgal altındaki Doğu Kudüste düzenlenen cenazesi sırasında ortaya çıkan görüntüler nedeniyle ABnin dehşete kapıldığı belirtildi.

Açıklamada, AB, İsrail polisinin cenaze törenine katılanlara orantısız güç kullanması ve saygısızca davranmasını kınamaktadır. Taciz ve aşağılama olmadan barış içinde veda edilmesine ve yas tutulmasına izin verilmesi asgari insani saygıdır. ifadesine yer verildi.

ABnin Akilenin öldürülmesine ilişkin bağımsız ve kapsamlı soruşturma çağrısı yinelenen açıklamada, ABD vatandaşı da olan Filistinli gazetecinin ölümünden sorumlu olanların adalet karşısına çıkarılması istendi.

Beyaz Saray: Al Jazeera muhabirinin cenazesine polis müdahalesi rahatsız edici
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, İsrail polisinin Ebu Akilenin cenazesine müdahale etmesine ilişkin görüntüleri rahatsız edici olarak nitelendirdi.

Psaki, yaşamını yitiren bir gazeteciyi herkesin anması gerektiğini belirterek, Bugünkü cenaze törenine müdahale rahatsız edici, bu müdahaleyi üzüntüyle karşılıyoruz, bu barışçıl bir süreç olmalıydı. dedi.

Herkesi bu hassas zamanda saygılı olmaya davet eden Psaki, Ebu Akilenin ölümüne ilişkin soruşturma konusunda Filistinli ve İsrailli yetkililer ile iletişim halinde olduklarını ve şu anda herhangi bir soruşturmaya dahil edilmediklerini kaydetti.

Filistinli gazetecinin cenazesi
İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şerianın Cenin kentine düzenledikleri baskında öldürdüğü Ebu Akilenin cenazesi, işgal altındaki Doğu Kudüsün Eski Şehir bölgesinde bulunan Yunan Katolik Patrikhanesindeki törenin ardından omuzlarda taşındı.

İsrail polisi, Eski Şehir bölgesindeki girişleri ve buraya ulaşan yolları kapatmasına rağmen cenazeye on binlerce kişi katıldı.

Ebu Akilenin tabutuna, ellerinde Filistin bayraklarıyla binlerce Filistinli eşlik etti. Canımız, kanımız sana feda olsun Şirin, Kudüs Araptır, Mescid-i Aksadan Kıyamet Kilisesine, Şirin bir kuş gibi uçtu sloganları atan kalabalık, tabutu Eski Şehir içindeki kabristanlığa taşıdı.

Hristiyan Filistinli gazetecinin naaşı, çiçeklerle süslenmiş haç eşliğinde ve tekbir sesleriyle ilerledi. Ebu Akilenin cenazesi, Eski Şehir bölgesindeki Hristiyan mezarlığında din adamları, ailesi, meslektaşları ve binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

Cenazede yaşanan gerginlik
Eski Şehirin surları boyunca ilerleyen grup burada asılı İsrail bayraklarını indirdi. İsrail polisi, belirli noktalarda kalabalığı bölmek için cenazeye katılanlara müdahale etti. İsrail polisi, en az 3 kişiyi gözaltına aldı.

Bazıları silahlı Yahudi yerleşimci bir grup, ellerinde İsrail bayraklarıyla cenazenin geçtiği bölgeye geldi. İsrail polisi Yahudi yerleşimci grubu, cenazeye katılanlardan ayırmak için kordon oluşturdu.

Cenazenin ardından slogan atarak, Eski Şehir içinde ilerleyen gruplara İsrail polisi, güç kullanarak müdahale etti.

Ebu Akilenin naaşını, Doğu Kudüsteki Saint Joseph Fransız Hastanesinden omuzlarında çıkarmaya çalışanlara, İsrail güçleri, kauçuk kaplı mermi, ses bombası ve coplarla müdahale etmişti.

İsrail polisinin müdahalesinde, Ebu Akilenin naaşının bulunduğu tabut düşme tehlikesi yaşamıştı. İsrail polisi, Ebu Akilenin cenazesi arabaya konularak, hastaneden çıkartılana kadar morgun önünde beklemişti.

Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akilenin öldürülmesi
Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile (51), İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeriada bulunan Cenin Mülteci Kampına çarşamba düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde basın yazılı çelik yelek giydiği halde, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak başından yaralanan Ebu Akile yaşamını yitirmişti.

Ebu Akilenin hayatını kaybettiği olayda yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı.

Son güncelleme: 10:38 14.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı