• Turkhane Logo

İsrail - Hamas: Roket saldırıları ve bombardıman gece boyunca sürdü

Hamas'ın saldırılarında şimdiye kadar 700'den fazla İsrailli hayatını kaybederken, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında da 400'den fazla Filistinli öldü.

09:17 09 Ekim 2023 Pazartesi
İsrail - Hamas: Roket saldırıları ve bombardıman gece boyunca sürdü
Hamas'ın saldırılarında şimdiye kadar 700'den fazla İsrailli hayatını kaybederken, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında da 400'den fazla Filistinli öldü.

İsrail Hamas saldırılarına misilleme yaptı, toplam can kaybı 1100ü geçti
Hamasın, Cumartesi günü İsrail kasabalarına saldırarak 700 İsrailliyi öldürmesinin ardından, İsrail hava saldırıları Pazar günü Gazzedeki konut bloklarını, tünelleri, bir camiyi ve Hamas yetkililerinin evlerini vurdu. İsrail’in misillemesinde 20si çocuk 400den fazla kişi öldü.
Hamas Pazar günü İsraile daha fazla roket saldırısı düzenledi. Abluka altındaki Gazzenin ötesinde İsrail güçleri ile Lübnanın İran destekli Hizbullah milisleri arasında top ve roket atışları yaşanırken, Mısırda iki İsrailli turist bir rehberle birlikte vurularak öldürüldü.

İsrailin Gazzeye düzenlediği hava saldırılarında Hamasın ofisleri ve eğitim kamplarının yanısıra evler ve başka binalar da yerle bir edildi.

İranın BM misyonu: Tahranın Hamas saldırılarıyla ilgisi yok
İranın Birleşmiş Milletler misyonu, Hamasın İsrail’e saldırısında Tahranın herhangi bir dahli olmadığını söyledi.
İranın BM misyonu tarafından yapılan açıklamada Filistin tarafından alınan kararlı tedbirler, gayrimeşru Siyonist rejimin 70 yıllık baskıcı işgaline ve işlediği iğrenç suçlara karşı tamamen meşru bir savunma teşkil etmekte denildi.

Açıklamada Filistine desteğimiz tam; ancak Filistinin tepkisine müdahil değiliz, zira bu tepki sadece Filistinin kendisine aittir ifadeleri yer aldı.

İran’ın BM misyonu, Hamas operasyonunun başarısının sürpriz olmasından kaynaklandığını ve bunun da İsrail güvenlik örgütlerinin en büyük başarısızlığı olduğunu söyledi.

BM misyonu, Başarısızlıklarını haklı göstermeye ve bunu İranın istihbarat gücüne ve operasyonel planlamasına bağlamaya çalışıyorlar. İstihbarat camiasında Filistinli bir grup tarafından yenilgiye uğratıldıklarının anlatılmasını kabul etmekte çok zorlanıyorlar dedi.

Tahran, Hamasa verdiği desteği gizlemiyor; Haması ve bir diğer Filistinli militan örgüt İslami Cihadı finanse ediyor ve silahlandırıyor.



Hamasın saldırı planlamasında İran rol oynadı mı?
İranın bu hafta sonu İsraili hedef alan Hamas saldırısına planladığına ve uyguladığına dair kesin bir kanıt hala ortaya konmuş değil; ancak ABD basınında çeşitli iddialar mevcut.
Wall Street Journal gazetesinin bugün Hamas ve Hizbullahın üst düzey üyelerine dayandırdığı haberine göre İranlı güvenlik yetkilileri Hamasın sürpriz saldırıyı planlamasına yardımcı oldu ve geçen Pazartesi gündü Lübnan’ın başkenti Beyrutta yapılan bir toplantıda saldırıyı onayladı.



Blinken çatışmaların durdurulması için Türkiye ile teması sürdürüyor
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Hakan Fidanın telefon görüşmesi ile ilgili Washingtondan da açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında Blinkenın, Hamasın saldırılarının durdurulması için Ankaranın taraflarla iletişimini sürdürmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Bakan, Türkiyenin devam eden angajmanını destekledi ve ABDnin Hamasın saldırılarını durdurma ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlama konusundaki kararlı tutumunun altını çizdi denildi.

Ankaradan daha önce gelen kısa açıklamada, görüşmede İsrail ve Filistin’deki son gelişmelerin ele alındığı kaydedilmişti. İki bakan dün de telefonda görüşmüştü.



İsrail ve Filistinin BM daimi temsilcilerinden açıklamalar
İsrailin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Haması savaş suçu işlemekle suçladı; Hamas terör altyapısını yok etme zamanının geldiğini söyledi.
İsrailin BM Büyükelçisi Gilad Erdan, 15 üyeli Güvenlik Konseyinin kapalı kapılar ardındaki toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada Bunlar savaş suçlarıdır, açıkça belgelenmiş savaş suçlarıdır dedi.

Erdan, Bu vahşilerle mantıklı düşünme dönemi sona erdi. Şimdi Hamasın terör altyapısını yok etme, tamamen silme zamanıdır ki bir daha böyle vahşetler işlenmesin dedi.

Filistinin BM Büyükelçisi Riyad Mansur Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada; İsrail sürekli şunu söylüyor: Abluka ve Gazzeye yönelik tekrarlanan saldırılar Hamasın askeri kapasitesini yok etmek ve güvenliği sağlamak için. Abluka ve saldırılar ikisini de başaramadı’’ dedi.

Mansur, İsrail şimdi aynı hatalı önermeyle bir başka saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştığında, hiç kimse onu bu yolda cesaretlendirecek bir şey söylememeli ya da yapmamalı dedi.

Mansour konuşmasında İsrailin kendini savunma hakkının İsrailin öldürme ruhsatı için bir yorum olmasını eleştirdi ve İsrailin politikalarını Filistinlilerin insanlığına bir saldırı olarak nitelendirdi. İnsanlar İsraillileri öldürmek için hiçbir gerekçe olmadığını söyleyip sonra da Filistinlileri öldürmeyi haklı gösteremezler dedi.



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden ortak açıklama çıkmadı
Hamas’ın İsrail’e saldırısı sonrası toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden ortak bir açıklama çıkmadı.
Yaklaşık 90 dakika süren toplantıda Konsey, BM Ortadoğu barış elçisi Tor Wenneslanddan brifing aldı.

Diplomatlar, Güvenlik Konseyinin oybirliğiyle kabul edilen bir bildiri yayınlama ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. ABDnin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood gazetecilere yaptığı açıklamada bunun şu anda Washington için bir öncelik olmadığını söyledi.

Wood toplantı sonrasında gazetecilere, Şu anda önemli olan uluslararası toplumun İsrail ile dayanışmasını göstermesidir. İsrailin tamamen arkasındayız. Hamasın kınanması, İsrail halkına yönelik bu vahşi terör faaliyetlerine son verene kadar devam etmeli dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri BM Büyükelçisi Lana Nusseibeh, konseyin uluslararası insancıl hukukun uygulanabilirliği ve sivillerin korunması konularını da görüştüğünü söyledi.

Nusseibeh gazetecilere yaptığı açıklamada, Orantılı karşılık verme konusu da tartışıldı, ancak şu anda İsrailin odak noktasının kendi güvenlik ihtiyaçları ve Gazze Şeridinde serbest bırakılması gereken rehineleri olduğu gerçeği olduğu açık diye konuştu.

Son güncelleme: 09:17 09.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı