• Turkhane Logo

"Işıd'ın saldırılarına kontrollü biçimde yol veriyoruz"

ABD'nin iki kere tutukladığı Iraklı Bakan'dan çok tuhaf sözler..

11:24 20 Kasım 2017 Pazartesi
ABD'nin iki kere tutukladığı Iraklı Bakan'dan çok tuhaf sözler..

Irak İçişleri Bakanı Kasım Areci, IŞİD’in bazı saldırılarına kontrollü şekilde yol verdiklerini söyledi. 

İngiliz Independent gazetesine röportaj veren Irak İçişleri Bakanı Areci, “IŞİD’le çalışan insanlarımız var, bizimle de çalışmaya ikna oluyorlar. IŞİD bunu bilmiyor ve ayrıntı vermek istemiyoruz” diye konuştu.

Bağdat’ta bombalı araçlarla düzenlenen saldırılar için bazen kendilerinin para ödediğini söyleyen Areci, “Halkımızdan, kayıp sayılarına ilişkin yanlış bilgiler içeren resmi açıklamaları yaymalarını istiyoruz ki ayrıntılar belli olmasın” diyor.

Bağdat’ın Kerrade Mahallesi’nde düzenlenen ve 300’den fazla kişinin ölümüne neden olan patlama sonrası İçişleri Bakanlığı görevine Kasım Areci getirildi. Bu gibi kanlı saldırıların düzenlenebilme ihtimalinin azaldığını söyleyen bakan, gerekçe olarak da IŞİD’in, örgütlenebileceği büyük şehirleri kaybetmesini gösteriyor.

IŞİD’de bulunan muhbirlere ilişkin ise Areci, “IŞİD’in üst düzey yetkililerinin aileleri bize yardım ediyor” diyor. Areci’ye göre röportaj vereceği gün üst düzey bir IŞİD’linin eşi kendileriyle bağlantıya geçerek, isimlerinin ifşa edilmemesi için yüklü miktarda para ödeyerek buna engel oluyor: “O kadın çocuklarının geleceğini korumak için bunu yapıyor. Kendisinin de güvende olmasını istiyor.”

Daha önce Irak güvenlik güçleri yolsuzluk ve rüşvetle suçlanıyordu. IŞİD ve El Kaide üyelerinin serbest bırakılmasına da birçok kez bu durum neden oluyordu. Irak İçişleri Bakanı bu gerçeğin halen mevcut olduğunu saklamıyor. O, bir süre önce, bir IŞİD’linin ailesinin Musul’dan Bağdat’a kaçmasına yardım ettiği suçlamasıyla bir İçişleri Bakanı yetkilisinin mahkemeye çıkarılmayla karşı karşıya kaldığını belirtiyor.

ABD’nin hapse attığı isim artık onlarla masada

Hadi Amiri liderliğindeki Bedr örgütünün de önde gelen isimlerinden olan Areci, silah ve patlayıcıların gizli şekilde gönderilmesi konusunda da uzman. Areci bu tecrübesini, İran’da mülteci olarak geçirdiği yıllara ve Baas rejiminin çöktüğü döneme bağlıyor. 80’li yıllarda İran’a geçen Areci, burada gerilla eğitimi almış.

Geride kalan 14 yılda Areci ABD’li güçler tarafından iki kez tutuklandı. İlki 19 Nisan 2003’te milis komutanı olmakla suçlandığında yaşandı ve 85 gün hapiste kaldı. 4 yıl sonra bir kez daha tutuklanan Areci, Buka Cezaevinde 23 ay tutuklu kaldı. Bu kez suçlamalar daha ciddiydi: Irak’ta ABD’li güçlere karşı kullanılmak üzere kaçak yollardan patlayıcı ulaştırmak ve bölüştürmek. Bunun dışında da uyuyan terör hücrelerine katılmakla da suçlandı. Wikileaks’in daha önce yayımladığı ABD Büyükelçiliği’nin gizli belgelerine göre ABD, Areci’nin bütün bu faaliyetlerinden haberdardı.

Areci şimdilerde, konumu dolayısıyla ABD’li askeri ve diplomatik yetkililerle sık sık bir araya geliyor. Bunun da ötesinde bakanlığına bağlı birçok güç, ABD’liler tarafından eğitilip donatıldı. Bu konu hakkında Associated Press’e konuşan Areci, “Hayat böyledir işte. Düne kadar hapse atmışlardı beni, bugün ise ABD Büyükelçisi’yle görüşüyorum” demişti.

Son güncelleme: 11:24 20.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı