• Turkhane Logo

IŞİD liderlerinden biri daha öldürüldü

Biden yönetimi, ABD ordusunun Somali'nin kuzeyinde düzenlediği operasyonda üst düzey IŞİD liderinin öldürüldüğünü açıkladı.

10:06 27 Ocak 2023 Cuma
IŞİD liderlerinden biri daha öldürüldü
Biden yönetimi, ABD ordusunun Somali'nin kuzeyinde düzenlediği operasyonda üst düzey IŞİD liderinin öldürüldüğünü açıkladı.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, bugün Başkan Joe Biden’ın emriyle ABD ordusunun Somalinin kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyon sonucu aralarında IŞİDin Somalideki liderlerinden ve IŞİDin küresel ağının önemli bir yöneticisi olan Bilal El Sudaninin de bulunduğu çok sayıda örgüt üyesinin öldüğünü açıkladı.

Operasyonda hiçbir sivilin zarar görmediğini kaydeden Austin yaptığı yazılı açıklamada, El Sudani, IŞİDin Afrikada artan varlığını güçlendirmekten ve Afganistan dahil örgütün dünya çapındaki operasyonlarını finanse etmekten sorumluydu dedi.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan Biden yönetimi yetkilileri de ABDnin Somalideki IŞİD lideri olarak tanımladığı Bilal El Sudaninin yanısıra operasyonda yaklaşık 10 yardımcısının öldürüldüğünü bildirdi.

Yetkililere göre Başkan Joe Biden aylar öncesinden planlanmaya başlanan görevle ilgili olarak geçen hafta bilgilendirildi. Biden son onayı bu hafta verdi.

Yetkililer, El Sudaninin ABDye doğrudan bir tehdit oluşturup oluşturmadığı, herhangi bir istihbarat toplanıp toplanmadığı, ABD güçlerinin operasyonu nasıl gerçekleştirdiği ve hatta kaç Amerikan askerinin operasyonda yer aldığı gibi konularda ise ayrıntı vermekten kaçındı.

Bir yetkili, ABD güçlerinin El Sudaniyi sağ yakalamayı amaçladığını ancak operasyon gerçekleştirilirken bunun uygulanabilir olmadığının kanıtlandığını söyledi.

El Sudani, Somalide faaliyet gösteren bir diğer terör örgütü El Şebabdaki rolü nedeniyle 2012 yılında ABD Maliye Bakanlığı’nın yaptırım listesine alınmıştı.

Operasyon, ABD Afrika Komutanlığının başkent Mogadişunun kuzeydoğusunda, Galcad yakınlarında bir toplu savunma saldırısı düzenlediğini açıklamasından günler sonra gerçekleşti.

Bu olayda Somali Ulusal Ordusu güçleri, 100den fazla El Şebab savaşçısının uzun süreli ve yoğun saldırısının ardından, ağır çatışmalara girmişti.

ABD bu operasyonda yaklaşık 30 El Şebab savaşçısının öldürüldüğünü tahmin ediyor.

Somalili güçlerin El Şebaba karşı başlattığı saldırı on yılı aşkın bir süredir gerçekleştirilen en önemli saldırı olarak nitelendiriliyor.

Son güncelleme: 10:06 27.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı