• Turkhane Logo

IŞİD, lideri el-Kureyşi'nin ölümünü doğruladı

IŞİD , el-Kureyşi'nin İdlib'de Heyet Tahrir el-Şam grubuyla girdiği

08:43 04 Ağustos 2023 Cuma
IŞİD, lideri el-Kureyşi'nin ölümünü doğruladı
IŞİD , el-Kureyşi'nin İdlib'de Heyet Tahrir el-Şam grubuyla girdiği

Irak Şam İslam Devleti örgütü (IŞİD), lideri Ebu Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşinin ölümünü doğruladı ve yerine Ebu Hafs el-Haşimi el-Kureyşiyi atadığını duyurdu.

Perşembe günü yapılan açıklamada, el-Kureyşinin İdlibde Heyet Tahrir el Şam grubuyla girdiği doğrudan çatışmalarda öldürüldüğü söylendi.

Duyuru, bir IŞİD sözcüsü tarafından Telegram kanallarında kayıtlı bir mesajla yapıldı ama ölümün ne zaman olduğuyla ilgili detay verilmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda el-Kureyşinin Milli İstihbarat Teşkilatının (MIT) düzenlediği bir operasyonda öldürüldüğünü söylemişti.

2014te Irak ve Suriyede hızla çok geniş toprakları kontrol altına alarak, kendi kendine halifelik ilan eden IŞİD daha sonrasında çok taraflı saldırılar sonrası çökmüş ama parçalı hücreler halinde varlığını sürdürmüştü. Örgüt zaman zaman hem Suriye hem de Irakta saldırılar düzenlemeye devam etti.

Ebu Hafs el-Haşimi el-Kureyşi örgütün kuruluşundan bu yana beşinci liderleriydi. Geçen yıl kasım ayında IŞİD, önceki lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Selefi Ebu İbrahim el-Kureyşi, geçen yıl şubat ayında ABDnin İdlibde düzenlediği bir baskında öldürülmüştü.

Örgütün ilk lideri Ebu Bekir el-Bağdadi de Ekim 2019da İdlibde öldürüldü.

Son güncelleme: 08:43 04.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı