• Turkhane Logo

İranlı protestocu önce darbedildi sonra vuruldu: Emniyet açıklama yapmak zorunda kaldı

17:25 03 Kasım 2022 Perşembe
İranlı protestocu önce darbedildi sonra vuruldu: Emniyet açıklama yapmak zorunda kaldı





İran’da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amînî’nin başörtüsü takmadığı gerekçesiyle 16 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra katledilmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. İran güvenlik güçleri protestoları bastırmak için ölümcül şiddet kullanıyor. Son olarak sosyal medyada yayımlanan bir videoda polisin şiddeti bir kez daha göz önüne serildi. 



Salı günü yayınlanan videoda bir grup polis, yerde yatan bir protestocuyu tekme ve coplarla darp ediyor. Ayrıca bir polis motosikletiyle adama çarpıyor, bir diğeri de yakın mesafeden üzerine ateş açıyor.



Uluslararası Af Örgütü, Twitter’da yaptığı paylaşımda bu görüntülerin “İran’ın güvenlik güçlerinin zulmünün hiçbir sınır tanımadığını gösteren korkunç bir hatırlatma” olduğunu yazdı: “Dokunulmazlık zırhı altında protestocuları dövmeleri ve vurmaları için güvenlik güçlerine açık çek veriliyor. BM İnsan Hakları Konseyi bu suçları acilen soruşturmalı.”




این ویدیو ۱۰ آبان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد بیش از ۱۰ مامور به یک معترض را که روی زمین افتاده کتک می‌زنند و به نظر می‌رسد با موتور هم او را مورد حمله قرار می‌دهند و در آخر از فاصله بسیاری نزدیک به او شلیک می‌کنند. pic.twitter.com/OWyp9FivfL— BBC NEWS فارسی (@bbcpersian) November 1, 2022




‘SORUŞTURMA AÇILMASI TALİMATI VERİLDİ’



BBC Türkçe’deki habere göre İran Emniyeti’nden görüntülere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “olay yeri, zamanı ve saldırganların kimliklerinin tespiti” için bir soruşturma açılması talimatı verildiği belirtildi. Açıklamada “Polis sert ve kural dışı uygulamaları tasvip etmemektedir ve saldırgan polis memurları hakkında yasalar çerçevesinde gerekli işlem yapılacaktır” ifadeleri kullanıldı.



Güvenlik güçlerinin saldırısına uğrayan protestocunun akıbeti henüz bilinmiyor.

Son güncelleme: 17:25 03.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı