• Turkhane Logo

İran'ın sattığı uçağa ABD el koydu

ABD, Venezuelalı bir kargo şirketinin İran'dan satın aldığı Boeing 747 kargo uçağına

11:00 13 Şubat 2024 Salı
İran'ın sattığı uçağa ABD el koydu
ABD, Venezuelalı bir kargo şirketinin İran'dan satın aldığı Boeing 747 kargo uçağına

ABD, Venezuelalı kargo şirketinin İranın Mahan Hava Yolları şirketinden satın aldığı kargo uçağına el koyduğunu duyurdu.

ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, Amerikanın yaptırım uyguladığı İranlı şirketlerden Mahan Hava Yollarının Venezuelalı kargo şirketine sattığı Boeing 747 kargo uçağının, Arjantinden ABDye götürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Haziran 2022de ABDnin talebiyle Arjantinli yetkililerce alıkonulan uçağa ihracat kontrol yasaları çerçevesinde el konduğu ve ıskartaya çıkarılacağı ifade edildi.

Uçağın satışında ABDnin İrana uyguladığı ihracat kontrol yasalarının ihlal edildiği kaydedilen açıklamada, Adalet Bakanlığı, ulusal güvenliğimizi tehdit eden art niyetli düşman uluslarla mücadele etmek için ABD yasalarını en etkin biçimde kullanmayı sürdürecektir ifadesi yer aldı.

Venezuela hükümetinden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise söz konusu uçağın ABDye gönderilmesi utanç verici bir operasyon olarak nitelendirilirken, uçağın geri alınması için tüm mecralarda yasal hakların kullanılacağı vurgulandı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduronun ofisinden yapılan açıklamada da ABD ve Arjantinin, ticari ve sivil kurallarını hiçe saydığı ve Venezuelalı kargo şirketinin haklarını gasp ettiği belirtildi.

İranlı Mahan Hava Yolları şirketi, el konulan uçakla herhangi bir bağının olmadığını ileri sürmüştü.

Son güncelleme: 11:00 13.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı