• Turkhane Logo

İran'daki protestolarda bir günde 18 kişi öldürüldü

İran'da devam eden protesto gösterilerinde insan hakları örgütlerinin verdiği bilgilere göre bir gün içinde en az 18 kişi daha hayatını kaybetti.

11:22 18 Kasım 2022 Cuma
İran'daki protestolarda bir günde 18 kişi öldürüldü
İran'da devam eden protesto gösterilerinde insan hakları örgütlerinin verdiği bilgilere göre bir gün içinde en az 18 kişi daha hayatını kaybetti.

İnsan hakları örgütlerinin verdiği bilgilere göre İranda devam eden protesto gösterilerinde bir gün içinde en az 18 kişi hayatını kaybetti.

DWnin haberine göre, Oslo merkezli insan hakları örgütü Hengawa göre Batı Azerbaycan vilayetindeki Bukan ve Kürdistan vilayetinin başkenti Senendecde polis protestoculara gerçek mermiyle ateş açtı. Bukanda bir ve Senendecde iki gösterici hayatını kaybetti. Senendecde olay sonrasında bir güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği belitiliyor. Kentte sokaklara çıkan protestocuların öfkelerinin ülkenin ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaneye yöneldiği ve diktatöre ölüm sloganı attıkları belirtiliyor. Alman haber ajansı dpa ise Bukan ve Senendecde en az 5 göstericinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

İran devlet medyasına göre ülkenin orta kesimindeki İsfahanda üç Besic milisi kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. Görgü tanıklarına göre ise İsfahandaki protestoların çoğunluğu barışçıl bir biçimde gerçekleşti. Ülkenin güneybatısındaki İzede kimliği belirsiz kişilerin insan kalabalığına tüfekle ateş açtığı belirtiliyor. Resmi haber ajansı Irna saldırıyı terör saldırısı olarak nitelerken görgü tanıkları bunu yalanladı. Tanıklar İzede güvenlik görevlilerinin halka ateş açtığını ve biri çocuk 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İnsan hakları savunucularına göre İrandaki protestolarda şimdiye kadar en az 360 kişi hayatını kaybetti. Merkezi ABDde olan İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansına (HRANA) göre ölenlerden 56sı 18 yaşının altında ve 46sı güvenlik görevlisi. Yaklaşık 16 bin kişinin gözaltına alındığı belirtilirken protestoların 140tan farklı yerleşim yerine yayıldığı kaydediliyor.

Son güncelleme: 11:22 18.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı