• Turkhane Logo

İran'da, yoksulluktan ülkenin dini lideri Hamaney'i sorumlu tutan gazete kapatıldı

Kelid adlı gazetenin manşetinde Hamaney'in eline benzer bir elin yer alması yetkilileri harekete geçirdi.

20:32 09 Kasım 2021 Salı
İran'da, yoksulluktan ülkenin dini lideri Hamaney'i sorumlu tutan gazete kapatıldı
Kelid adlı gazetenin manşetinde Hamaney'in eline benzer bir elin yer alması yetkilileri harekete geçirdi.


İranda Kelid adlı gazetenin, manşetinde ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaneyin eline benzer bir elin yoksulluk sınırını çizdiği görsele yer vermesinin ardından kapatıldığı bildirildi. 

Yarı resmi Mehr haber ajansı, Milyonlarca İranlı Yoksulluk Sınırının Altında Yaşıyor başlıklı makalenin ilk sayfada yayımlanmasının ardından İranın medya denetim organının Kelidi kapattığını aktardı. 


Manşetin altındaki grafik bir kişinin sol elinin kalem tuttuğunu ve sayfa boyunca kırmızı bir çizgi çizdiğini gösteriyor. Kırmızı çizginin altındaki silüetlerse çizgiye ulaşmaya çalışıyor. 

Görselin, Hamaneyin sol eliyle bir parça kağıda bir şeyler yazdığı önceki bir fotoğrafa benzemesi dikkat çekti. 27 Haziran 1981de Ebuzer Camisinde vaaz verirken önündeki bombalı teybin patlamasıyla sağ eli felç olan Hamaneyin sol eline taktığı yüzüğe de görselde yer veriliyor. 
  Irans Press Supervisory Board has shut down the Kelid newspaper.

Kelid on 6 Nov published a story titled Millions of Iranians living under poverty line which included a graphic that appeared to show SL Khamenei drawing the line of poverty. pic.twitter.com/bUiYDXDMpt — Kian Sharifi (@KianSharifi) November 8, 2021
Devlet ajansı IRNA da kararın gerekçesini açıklamadan Kelidin kapatıldığını kabul etti. 

Öte yandan ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists) İranı gazeteyi yasaklayan kararını derhal geri almaya çağırdı. Komitenin Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Sherif Mansour şu ifadeleri kullandı:
Günlük hayattaki meseleler hakkında doğru ve açık habercilik İran halkı için hayati önem taşıyor. İranlı yetkililer Kelidin faaliyetlerini sürdürmesine derhal izin vermeli ve medyayı sansürleme girişimlerini durdurmalı.
İranın devlet güdümündeki ekonomisi 1979 İslam Devriminden bu yana uzun süredir sorun yaşıyor. Özellikle eski ABD Başkanı Donald Trumpın, Tahranın dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak 2018de çekilmesinden bu yana da ekonomi baskı altında. 

Nükleer anlaşmasının rafa kalkması ve İranın uranyum zenginleştirmeyi sürdürmesi gibi nedenlerden ötürü ABDnin uyguladığı yaptırımlar İran ekonomisini ciddi düzeyde etkiliyor. 

İrandaki radyo ve televizyon istasyonlarının tümü devlet kontrolündeyken gazete ve dergiler özel kişi veya kurumlara ait olabiliyor.  

Son güncelleme: 20:32 09.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı