• Turkhane Logo

İran ve İsrail geriliminde bir sonraki adım ne olacak?

Uzmanlar, İran'ın İsrail'le gölge savaşında gerilimi tırmandırmaya ve kuralları değiştirmeye hazır olduğu mesajını verdiğini düşünüyor.

09:17 16 Nisan 2024 Salı
İran ve İsrail geriliminde bir sonraki adım ne olacak?
Uzmanlar, İran'ın İsrail'le gölge savaşında gerilimi tırmandırmaya ve kuralları değiştirmeye hazır olduğu mesajını verdiğini düşünüyor.

İranın pazar gecesi İsraile düzenlediği hava saldırısı, daha önce İsraille doğrudan karşı karşıya gelmeyen İranın yaklaşımında bir değişikliğe işaret ediyor.

İran saldırısı sonrası gözler, İsrailin vereceği yanıta çevrildi. Washington bölgede gerilimin azalması için diplomatik tedbirler arayışında ancak İsrailin yni bir askeri harekata girişip girişmeyeceği henüz bilinmiyor.

İran, İsraile yönelik 300den fazla seyir füzesi ve insansız hava aracıyla (İHA) yaptığı saldırının, nisan ayı başlarında Suriyedeki konsolosluk binasının vurulmasına misilleme olarak başlatıldığını açıklamıştı.

İsrail, İran tarafından fırlatılan İHA ve füzelerin neredeyse tamamının füze savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü bildirdi.

Saldırıda, İsrailin Nevaim askeri üssünde altyapının zarar gördüğü ancak üssün çalışır vaziyette olduğu belirtildi.

İran Devrim Muhafızları ise operasyonun başarıyla sonuçlandığını ifade etti.

ABD Barış Enstitüsü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Merkezi Başkan Yardımcısı Mona Yacoubian, İranın Suriyedeki saldırıya misilleme yapmak ile İsrail tarafından yeni bir askeri harekatı provoke etmekten kaçınmak arasında bir denge kurmayı başardığını düşünüyor.

Yacoubiana göre, Her iki ülke de bu noktada zafer ilan edebilir ve özellikle İsrailli siviller ölmediği için sular durulabilir.

İsrailde kabine ikiye bölündü
Öte yandan dünya hâlâ İsrailin pazar günü topladığı savaş kabinesinden çıkan sonucu bekliyor. Kabinede sertlik yanlıları İrana yanıt verilmesi için bastırırken, diğerleri İsrailin Arap ortaklarıyla gelişmekte olan bağlarını güçlendirmeye odaklanması gerektiğini söyleyerek itidal önerdi.

Savaş kabinesi üyesi Savunma Bakanı Benny Gantz, Bölgesel bir koalisyon kuracağız ve İrandan bedelini bize uygun şekilde ve zamanda tahsil edeceğiz. şeklinde konuştu.

Uzmanlar, İranın İsraille gölge savaşında gerilimi tırmandırmaya ve kuralları değiştirmeye hazır olduğu mesajını verdiğini düşünüyor.

İsveç Savunma Üniversitesinde strateji danışmanı olan Magnus Ranstorp, saldırıya ilişkin Bu, İsrail kuralları çiğnerse bunun sonuçları olacağını söyleyen bir uyarı atışı. değerlendirmesini yaptı.

Gelişmeler, Gazzedeki savaşın bölgesel bir savaşa yol açacağı yönündeki korkuları daha da arttırdı.

İran ise bölgede topyekûn bir savaş istemediğini savunuyor. Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İranın saldırıya uğramadığı sürece savunma operasyonlarına devam etme niyetinde olmadığını söyledi.

İran, hava saldırısında sivillerin ya da ekonomik bölgelerin değil, Şam saldırısına dahil olan İsrail tesislerinin hedef alındığını öne sürdü.

Washington bölgesel savaş istemiyor
Yacoubiana göre, gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için Amerika Birleşik Devletlerine kritik bir rol düşüyor.

İsrailli düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsünde İsrail-ABD Araştırma Programını yöneten Eldad Şavit, İsrailin daha fazla askeri harekata girişmesinin ABD dahil müttefikleri arasında popüler görünmediği görüşünde.

Nitekim Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, ABD Başkanı Joe Bidenın bölgesel çatışmanın tırmanmasını ya da İranla daha geniş bir savaş istemediğini ve bunun diplomatik yönü üzerinde bizzat çalıştığını söyledi.

Hamas-İsrail savaşının başladığı 7 Ekimden bu yana İran destekli gruplar öne çıkmış ancak İran doğrudan bir eylemde bulunmamıştı. Lübnanda Hizbullah, İsrailin kuzeyine roketler fırlatırken Yemende Husiler Kızıldenizde Batılı gemilere saldırdı.

Carnegie Orta Doğu Merkezi Direktörü Maha Yahya, Tahranın şimdi vekillerine güvenmeden çıtayı yükseltmeye istekli olduğu değerlendirmesini yaptı.

Yahya, Bunun olacağına dair yeterince uyarıda bulundular ve sanırım (insansız hava araçları ve füzelerin) İsrail topraklarına ulaşmadan düşürüleceğini biliyorlardı. şeklinde konuştu.

Son güncelleme: 09:17 16.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı