• Turkhane Logo

İran Suudi arabistan ilişkilerinde sürpriz gelişme

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'i resmi olarak Tahran’a davet ettiklerini açıkladı.

08:35 18 Nisan 2023 Salı
İran Suudi arabistan ilişkilerinde sürpriz gelişme
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'i resmi olarak Tahran’a davet ettiklerini açıkladı.

Kenani, İran ile Suudi Arabistan arasında siyasi ilişkilerin başladığını, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların faaliyete geçirilmesi sürecinde olduklarını belirtti.

İranlı Sözcü, Kral Selmanın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisiyi ülkesine davet ettiğini hatırlatarak İran’ın da aynı daveti resmi olarak Kral Selmana yaptığını kaydetti.

Tahran-Riyad anlaşmasına dikkati çeken Kenani, İranın kendisi ile karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde dostane ilişkiler kurmak isteyen tüm ülkelerle ilişkileri geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

Kenani, iki ülke büyükelçiliklerinin anlaşma tarihi itibarıyla iki ay içinde yeniden açılmasının öngörüldüğünü aktardı.

İran ve Suudi Arabistandan büyükelçiliklerin karşılıklı açılması kararı
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan, Çinin başkenti Pekinde 6 Nisanda bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.
Orta Doğunun iki ezeli düşmanı olarak görülen Tahran-Riyad arasında 7 yıl aradan sonra dışişleri bakanları düzeyindeki ilk resmi görüşme sonrasında yayımlanan ortak bildiride iki ülkenin işbirliğini her alanda genişletme konusunda uzlaştığı belirtilmişti.

Bu kapsamda, mart ayında Çinin arabuluculuğunda varılan anlaşmada öngörülen iki aylık süre içinde (mayıs ayına kadar) Tahran ve Riyaddaki büyükelçilikler ile Meşhed ve Ciddedeki konsoloslukların yeniden açılması için gerekli hazırlıkların yapılması konusunda mutabakata varılmıştı.

İki ülke heyetleri, gerekli çalışmaları yapmak, diplomatik misyonları faaliyete geçirmek için karşılıklı ziyaretler gerçekleştirmişti.

Reisi, Suudi Arabistanın ziyaretini kabul etti ancak tarih belirtilmedi, 87 yaşındaki Kral Salmanın Tahranın davetini kabul edip etmeyeceği ise henüz belli değil.

Zira sağlık sorunları bulunan Kral Salman, 2019dan bu yana ülke dışına çıkmadı.

Son güncelleme: 08:35 18.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı