• Turkhane Logo

İran Suriye’de arabuluculuk teklif etti

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İdlib'deki çatışmaların ardından Türkiye ve Suriye arasında diyalog çağrısında bulundu.

10:35 11 Şubat 2020 Salı
İran Suriye’de arabuluculuk teklif etti
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İdlib'deki çatışmaların ardından Türkiye ve Suriye arasında diyalog çağrısında bulundu.


Milli Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik saldırısında beş askerin hayatını kaybettiğini, beş askerin de yaralandığını açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye ve Suriye arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Dünkü saldırıyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Yoğun topçu atışı neticesinde 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 silah arkadaşımız yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş, hedefler tahrip edilmiş ve şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamıştır, bırakılmayacaktır. Gelişmeler yakından takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır” denildi.


Daha sonra yapılan açıklamada ise “101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir” ifadesi yer aldı.

Reuters haber ajansı, Suriye ordusunun düzenlediği saldırıda İdlib’in kuzeydoğusunda bulunan Taftanaz’da yeni kurulan bir gözlem noktasının hedef alındığını duyurdu.

Saldırının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saldırıya karşı atılacak adımların ele alındığı toplantı dün akşam gerçekleştirildi Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, MİT Başkanı Hakan Fidan, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun katıldı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik İdlib’deki saldırının ardından, “hedeflerin tahrip edildiğini ve gözlem noktalarının görevine kararlılıkla devam edeceğini” söyledi.

ABD: NATO MÜTTEFİKİMİZİN YANINDAYIZ

ABD Ankara Büyükelçiliği, “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız ve Esad rejiminin uluslararası toplum nezdinde normalleştirilmesine karşı çıkmayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter adresinden yapılan açıklamada, bugün gerçekleşen saldırıda hayatını kaybeden 5 Türk askeri için başsağlığı dileklerinde bulunuldu. Açıklamada, “Bugün gerçekleşen saldırıda hayatını kaybeden 5 Türk askerinin yakınlarına ve ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız ve Esad rejiminin uluslararası toplum nezdinde normalleştirilmesine karşı çıkmayı sürdüreceğiz” denildi.

İRAN ARABULUCULUK TEKLİF ETTİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İdlib’deki çatışmaların ardından Türkiye ve Suriye arasında diyalog çağrısında bulundu. Twitter hesabından bir açıklama yapan Zarif, “İran kardeş komşular Türkiye ve Suriye arasında diyalog tesis etme konusunda hazır olduğunu yineler” dedi.
  Iran reiterates its readiness to facilitate dialogue among brother neighbors #Turkey & #Syria.

Escalation of tensions only serves interests of terrorists and their sponsors.

Avoidance of bloodshed and respect for sovereignty & territorial integrity is imperative. — Javad Zarif (@JZarif) February 10, 2020
Mesajını İngilizce yazan Zarif, “Gerilimin artması yalnızca teröristler ve onun destekçilerine hizmet eder” ifadelerini kullandı. Zarif bu süreçte kan akmasının önüne geçmenin, ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı göstermenin zorunlu olduğunu da ekledi.

SURİYE’DE NE OLDU?

Son olay Suriye ve Türk orduları arasında bir haftadır çıkan ikinci çatışma oldu. Geçen hafta yine İdlib’in Serakıb bölgesi yakınlarında Suriye ordusunun top ateşi sonucunda biri sivil, yedisi asker sekiz kişi yaşamını yitirmişti.

Türkiye ise verdiği karşılıkta 75 Suriyeli askeri öldürdüğünü söylemiş ancak Suriye hükümeti bu iddiayı reddetmişti. Suriye ordusu, son haftalarda Rusya’nın da hava desteğiyle İdlib’i silahlı gruplardan geri almak için yürüttüğü operasyonları yoğunlaştırdı.

Astana Anlaşması kapsamında Türkiye’nin İdlib’de 12 gözlem noktası bulunuyor. Türkiye, Suriye ordusunun operasyonlarını yoğunlaştırmasıyla birlikte yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, İdlib’e askeri yığınağını artırdı.

Son güncelleme: 10:35 11.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı