• Turkhane Logo

İran Nobel Barış Ödülü'nün Muhammedi'ye verilmesini kınadı

İran hükümeti Nobel Barış Ödülü'ne Nergis Muhammedi'nin layık görülmesini kınayarak, bunu

12:02 07 Ekim 2023 Cumartesi
İran Nobel Barış Ödülü'nün Muhammedi'ye verilmesini kınadı
İran hükümeti Nobel Barış Ödülü'ne Nergis Muhammedi'nin layık görülmesini kınayarak, bunu

İran hükümeti, 2023 Nobel Barış Ödülüne İranda tutuklu bulunan insan hakları aktivisti Nergis Muhammedinin layık görülmesini kınayan bir açıklama yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Muhammedinin Nobel Barış Ödülüne layık görülmesini siyasi bir hamle olarak nitelendirdi. Kenani, Nobel Barış Komitesinin eylemi, bazı Avrupalı hükümetlerin müdahaleci ve İran karşıtı politikaları doğrultusunda siyasi bir hamle dedi.

Nobel Barış Komitesi, defalarca yasaları ihlal eden ve suç teşkil eden eylemlerde bulunarak hüküm giyen bir kişiye ödül verdi ifadelerini kullanan Kenani, Taraflı ve siyasi amaçlı olan bu eylemi kınıyoruz şeklinde konuştu.

Norveç Nobel Komitesi, Nobel Barış Ödülüne Nergis Muhammedinin layık görüldüğünü duyururken, Muhammedinin İranda kadınlara yönelik baskıya ve sistematik ayrımcılığa karşı verdiği mücadeleye vurgu yaptı.

İran halkı için bir ödül
Muhammedinin ailesi ödülün açıklanması sonrasında Instagramda yaptığı paylaşımda İranın özgürlüğü için verilen mücadelede tarihi ve önemli bir an olarak değerlendirdi. Muhammedinin Fransada sürgünde yaşayan oğlu da annesinin bu ödüle layık görülmesinden dolayı çok gururlu ve çok mutlu olduğunu belirterek, bunun İran halkı için bir ödül olduğunu söyledi. Muhammedinin 17 yaşındaki oğlu sekiz yıldır annesini görmediğini de sözlerine ekledi.

İranda ulusal güvenliğe karşı eylem, rejime karşı propaganda gibi değişik nedenlerle değişik dönemlerde hapis cezalarına çarptırılan insan hakları savunucusu Muhammedi, 2011de 6 yıl hapse mahkum edilmiş, Temmuz 2012de serbest bırakılmış, 2015te yeniden tutuklanmıştı. Muhammedi, son olarak 2022 yılında görülen davada beş dakika süren duruşma sonrasında 8 yıl hapis ve 70 kırbaç cezasına mahkum edilmişti.

Son güncelleme: 12:02 07.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı