• Turkhane Logo

İran: Kafkaslarda jeopolitik değişikliklere karşıyız

Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu kabul eden Tahran, diğer yandan Kafkasların jeopolitik anlamda yeniden yapılandırılmasına ve sınırların kaydırılmasına karşı olduğunu duyurdu.

21:48 02 Ekim 2023 Pazartesi
İran: Kafkaslarda jeopolitik değişikliklere karşıyız
Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu kabul eden Tahran, diğer yandan Kafkasların jeopolitik anlamda yeniden yapılandırılmasına ve sınırların kaydırılmasına karşı olduğunu duyurdu.

İran, Azerbaycanın Dağlık Karabağ bölgesinde düzenlediği askeri operasyonun ardından, Kafkasların jeopolitik açıdan yeniden yapılandırılmaması gerektiğini ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani, özellikle Zengezur Koridoru Projesine dikkat çekerek, Azerbaycanın Dağlık Karabağ üzerindeki egemenliğinin Tahran tarafından tanındığı, ancak İranın uluslararası sınırların kaydırılmasına ve Kafkasya bölgesinde jeopolitik değişikliklere karşı olduğunu vurguladı.

Azerbaycan, uzun süredir Türkiye, Ermenistan ve İrana sınırı olan, kendine bağlı Nahçıvan Özerk Bölgesine ulaşabileceği bir koridor açmayı planlıyor. Böyle bir koridor İran ile Ermenistan arasındaki bağlantının ise kesilmesi anlamına geliyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kananinin açıklamaları, Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Armen Grigoryanın Pazar gününden bu yana devam eden Tahran ziyareti sırasında geldi. Erivan ile Tahran arasında geleneksel olarak güçlü ticari ilişkiler bulunuyor.
İran: İşgal altındaki toprakların Azerbaycana dönüşünü destekledik

Kanani diğer yandan ülkesinin, işgal altındaki Dağlık Karabağ bölgesinin Azerbaycana dönüşünü her zaman desteklediğini ifade etti.

Bakü-Tahran ilişkilerinde, Azerbaycanın, İranın bölgedeki rakiplerinden Türkiye ile sıkı bir ittifak içinde olmasından dolayı uzun süredir soğukluk yaşanıyor. Tahran ayrıca, Azerbaycanın İsrailden büyük miktarda silah ithal etmesinden de rahatsızlık duyuyor.

Azerbaycanın 19 Eylülde, Dağlık Karabağa yönelik başlattığı askeri operasyon, ayrılıkçı Ermeni güçlerin bir gün sonra teslim olmasıyla sona ermiş ve dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti feshedilmişti. Uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprakları sayılan, ancak üzerinde yaşayan nüfus ağırlıklı olarak Ermenilerden oluşan Dağlık Karabağdan Ermenistana, son 12 günde yaklaşık 120 bin Ermeni kaçtı.

Son güncelleme: 21:48 02.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı