• Turkhane Logo

İran-İsrail gerginliği hava trafiğini felç etti

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı uluslararası alanda hava trafiğini olumsuz etkiledi. Uzmanlar hava trafiğinde 11 Eylül saldırılarından bu yana ilk kez bu kadar büyük aksaklık yaşandığını belirtiyor.

09:37 16 Nisan 2024 Salı
İran-İsrail gerginliği hava trafiğini felç etti
İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı uluslararası alanda hava trafiğini olumsuz etkiledi. Uzmanlar hava trafiğinde 11 Eylül saldırılarından bu yana ilk kez bu kadar büyük aksaklık yaşandığını belirtiyor.

İranın hafta sonunda insansız hava aracı ve füzelerle İsraile düzenlediği saldırının ardından küresel hava trafiğinde ciddi aksamalar yaşandı. Aralarında Alman havayolu şirketi Lufthansanın da bulunduğu bazı havayolu şirketleri Asyayla bağlantılı uçuşlarını iptal etmek ya da daha uzun rotaları kullanmak zorunda kaldı.

Saldırı nedeniyle hava sahasını kapatan İsrail, İran, Irak, Lübnan ve Ürdün pazar günü hava sahalarını yeniden açtı. Ancak Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), son gelişmeler ışığında yine de dikkatli olunması uyarısında bulundu. Ajans, özellikle Tahranın hava sahasında yanlış değerlendirme ya da yanlış tespitler yapılabileceği tehlikesine dikkat çekti.

Lufthansa bugün karar verecek
Havayolu şirketlerinin kriz yönetimleri de düzenli olarak güvenlik durumunun analiz edildiğini duyurdu. İsviçre merkezli Swiss ile Avusturya Havayollarını bünyesinde barındıran Lufthansa Grubu, Tel Aviv, Beyrut ve Erbil kentlerine Pazartesi gecesine dek uçuşları askıya aldı. Lufthansa sözcüsü yaptığı açıklamada, uçuşların Salı günü yeniden başlayıp başlamayacağına bugün öğleden sonra karar verileceğini söyledi.
Lufthansa, Ortadoğudaki gerginlik nedeniyle 6 Nisandan itibaren İranın başkenti Tahrana uçuşlarını 18 Nisan Perşembe gününe kadar askıya almıştı. Avusturya Havayolları Viyanadan Tahran ve Beyruta uçuşları hafta sonundan itibaren 18 Nisana kadar durdurdu. İsviçre merkezli Luftansa Grubuna bağlı Swiss de İran hava sahasının kullanılmasından kaçınılacağını duyurdu. Şirketin Asya ülkelerine yaptığı uçuşların süresi bu karar nedeniyle 90 dakikaya kadar uzadı.

Avrupalı KLM, Easyjet, Wizz ve Iberia Express havayolu şirketleri de İsraile uçuşları iptal etti. Aralarında Emirates, Katar ve Etihadın bulunduğu Ortadoğunun büyük havayolu şirketleri ise İranın İsraile saldırısı sırasında ara verdiği uçuşlara Pazar gününden itibaren tekrar başladı.

11 Eylül saldırılarından bu yana yaşanan en büyük aksaklık
Hava sahası ve havalimanlarını denetleyen Opsgroupun kurucusu Mark Zee, İsrail-İran gerginliğinin tırmanmasının, Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) 11 Eylül 2011 tarihinde düzenlenen terör saldırılarından bu yana hava trafiğinde yaşanan en büyük aksamaya neden olduğunu söyledi. Zee yaptığı açıklamada, (11 Eylül) O dönemden beri bu kadar çok farklı hava sahasının bu kadar kısa süre içinde kapandığı bir duruma tanıklık etmedik, bu kaosa sebep oluyor dedi.

Hamasın geçen yıl 7 Ekimde İsraile düzenlediği terör saldırıları sonrasında birçok havayolu şirketi İsraile uçuşlarını yaklaşık üç ay askıya almıştı. Saldırı sonrasında Mısır ve Ürdün gibi tatil için tercih edilen ülkelerin bazı noktalarına uçuşlar da iptal edilmiş, turizm zarara uğramıştı.

Son güncelleme: 09:37 16.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı