• Turkhane Logo

İran: Hamas rehineleri serbest bırakmaya hazır

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan BM'deki konuşmasında Hamas'ın rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu açıkladı. İranlı Bakan, Türkiye ve Katar'ın rolüne de vurgu yaptı.

00:36 27 Ekim 2023 Cuma
İran: Hamas rehineleri serbest bırakmaya hazır
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan BM'deki konuşmasında Hamas'ın rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu açıkladı. İranlı Bakan, Türkiye ve Katar'ın rolüne de vurgu yaptı.

DW Türkçede yer alan habere göre Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Filistinli sivillerin durumunun ele alındığı oturumda konuşma yapan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hamasın İsraile saldırı düzenlediği 7 Ekimden bu yana rehin tuttuğu 224 kişi ile ilgiliaçıklama yaptı.

Konuşmasında Hamasın İrana sivil rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu açıkladığını ifade eden Bakan, bunun gerçekleşmesi için dünyanın İsraile Filistinli mahkumların serbest bırakılması için baskı yapması gerektiğini ifade etti. Bakan, İran İslam Cumhuriyeti, Katar ve Türkiye ile birlikte bu önemli insani çabada kendi rolünü oynamaya hazır. Elbette, cezaevlerindeki 6 bin Filistinlinin serbest bırakılması başka bir gereklilik ve uluslararası toplumun bir sorumluluğudur dedi.

Rus resmi haber ajansı Tassın haberine göre, İran Dışişleri Bakanı konuşmasında Hamasla ciddi görüşmeler yürüttüklerini belirterek, Bu görüşmeler hareketin (Hamas) sivil rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu gösterdi; ancak dünyanın İsrail cezaevlerinde tutulan 6 bin Filistinlinin serbest bırakılmasına destek vermesi gerekiyor ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile müzakereler yürütülmesi konusunda devrede olduğu yönünde haberler kamuoyuna yansımış, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Türkiyenin rehinelerin serbest kalması için Hamasla temas halinde olduğunu açıklamıştı.
ABDye gözdağı

İranlı Bakan, BMdeki konuşmasında ABDye de gözdağı verdi. İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarının sona ermemesi halinde, ABDnin bu yangından kurtulamayacağını söyleyen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Şu anda Filistinde bir soykırımı yöneten ABDli devlet adamlarına açıkça söylüyorum; savaşın bölgeye yayılmasını hoş karşılamayız. Ancak Gazzedeki soykırım devam ederse bu yangından kaçışları olmaz dedi.

İran daha önce de ABDnin İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalardan İranın sorumlu olduğu yönündeki suçlamalarını geri çevirmişti.

Son güncelleme: 00:36 27.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı